Brusselse fietsers nauwelijks bestraft voor overtredingen

© PhotoNews
| Fietser in Brussel.

Fietsers die overtredingen begaan in het verkeer, worden daar nauwelijks voor bestraft. Vooral in Brussel en Wallonië worden amper pv’s uitgeschreven voor fietsers.

Dat blijkt uit onderzoek van La Dernière Heure. De krant vroeg alle pv’s op die in 2017 werden uitgeschreven voor fietsers die zich niet aan de regels hielden. Vooral in Brussel en Wallonië valt de straffeloosheid op.

Zo werden in Brussel in 2017 slechts 363 pv’s uitgeschreven voor fietsers die door het rood reden. Dat is minder dan één per dag. Wallonië bekeurde echter nog minder fietsers voor dezelfde overtreding. Daar werden slechts 22 fietsers op de bon gezwierd voor het negeren van een stoplicht. In Vlaanderen werden 1.935 fietsers bekeurd.

Het niet respecteren van een voorrang van rechts, blijkt ook amper bestraft te worden. In 2017 werden er in België slechts achttien boetes voor gegeven.

Lagere boetes

Benoît Godart van expertisecentrum Vias meent dat het bekeuren van fietsers geen prioriteit is voor de politie. “Zeker in Brussel zien we veel fietsers door het rood rijden,” zegt hij aan La Dernière Heure. “Maar fietsers hebben geen nummerplaat en politieagenten moeten als het ware tussen de auto’s sluipen om hen fysiek te kunnen stoppen.”

Toch probeert de Brusselse, lokale politie daar iets aan te doen, vindt Michaël Jonniaux, korpschef van politiezone Montgomery. “Wij hebben een brigade die uit vijftien fietsers bestaat,” zegt hij. “Die zijn sterk gericht op wat fietsers in het verkeer uitvoeren.”

Hoewel fietsers amper bekeurd worden, vindt Luc Goffinet van Fietsorganisatie Gracq dat boetes voor fietsers lager zouden moeten zijn. “Als een fietser de voorrang van rechts niet respecteert, riskeert hij omver te worden gereden. Maar als auto’s dezelfde overtreding begaan, brengen ze andere weggebruikers in gevaar. Vandaag staat de boete niet in verhouding tot het gevaar dat iemand veroorzaakt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?