Brusselse weldoener schenkt miljoenen aan fietsers

© PhotoNews
| Het nieuwe fonds Bikes in Brussels wil zoveel mogelijk Brusselaars op de fiets.

Een anonieme weldoener die vaak in de hoofdstad fietst, schenkt tot een miljoen euro per project dat de fietsinfrastructuur in Brussel verbetert. Zo hoopt hij zoveel mogelijk mensen aan te sporen om de fiets te gebruiken. Het geld wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Het aantal fietsers in de hoofdstad neemt sinds 2010 toe, blijkt uit cijfers van het Fietsobservatorium. Maar dat kan nog altijd beter, vond een Brusselaar, die zelf vaak de fiets neemt voor zijn verplaatsingen in Brussel. Omdat er daarvoor bijkomende investeringen nodig zijn in fietsinfrastructuur en -uitrusting, besloot hij zelf een fonds op te richten.

Het geld zit in een Fonds Bikes in Brussels, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting en woensdag van start is gegaan. Het verleent steun aan projecten van verenigingen, overheidsdiensten, publieke of privépartners. Projecten zoals de aanleg van fietspaden, -bruggen of -snelwegen, veilige stallingen of herstelposten kunnen een financiële ondersteuning krijgen van maximaal 1 miljoen euro per project.

Voorwaarde is wel dat de projecten "ten goede komen aan iedereen die er gebruik van wil maken, duurzaam zijn en ook na de toekenning van de steun blijvende positieve effecten hebben op de fietsmobiliteit," zegt Erika Racquet van de Koning Boudewijnstichting.

Projecten in en rondom het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen in aanmerking. De aanvragen kunnen heel het jaar ingediend worden en elk trimester zal het Fonds een selectie bekendmaken.

Op 30 april wordt een eerste selectie aangekondigd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?