Buitenlanders binnenkort beboet in LEZ

© PhotoNews
| Lage Emissiezone in Brussel. Tot voor kort konden automobilisten uit het buitenland geen boete krijgen. Dat verandert.

Automobilisten met een buitenlandse nummerplaat zullen binnenkort worden beboet als ze in strijd zijn met de regels van de Lage Emissiezone (LEZ). Op dit moment zijn ze verplicht hun wagen te registreren. Doen ze dat niet, dan worden ze niet beboet. Daar komt dus verandering in.

Wagens met een Belgische nummerplaat die de LEZ niet binnenmogen, krijgen via een camerasysteem een boete thuis opgestuurd. Dat was voor wagens met een buitenlandse nummerplaat nog niet mogelijk. Zij moesten zich wel eerst registreren.

Daar komt nu dus verandering in, schrijft de krant La Dernière Heure. Federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) heeft een kruispuntbank voor nummerplaten laten oprichten, waardoor de gegevens van buitenlandse nummerplaten gemakkelijker doorgespeeld kunnen worden aan de Belgische overheid.

Een boete kan oplopen tot 350 euro. Betrapt de politie een wagen met een buitenlandse nummerplaat die niet is geregistreerd zoals het hoort, dan riskeert de bestuurder een boete van 150 euro. De nieuwe maatregel gaat van kracht zodra de wet verschenen is in het Staatsblad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?