Bussen rijden zich klem aan nieuwe Sint-Gillisvoorplein

© Romolo Putzu
| Still uit een van de video's op Facebook. De bus dwingt de auto's hier achteruit.

Het nieuwe Sint-Gillisvoorplein is amper ingehuldigd of er duiken al problemen op. De bussen van de MIVB hebben bijvoorbeeld niet genoeg plaats meer om het plein te passeren voor de kerk.

Het Sint-Gillisvoorplein raakte vorige maar net op tijd af voor het inhuldigingsfeest van zaterdag. De laatste dagen werd er net als in de voetgangerszone in het centrum in sneltreinvaart gewerkt.

De reacties op het nieuwe plein zijn overwegend positief. Tegenover het oorspronkelijke ontwerp kwamen er bomen bij op het grote deel van het voorplein en verdwenen de verschillende niveaustroken.

Ter hoogte van de Waterlosesteenweg loopt het echter minder lekker. De steenweg werd er versmald (en verhoogd) om zo de snelheid van de kruisende voertuigen te verminderen.

sint-gillisvoorplein mivb-bus
© Olivia Bara
| Bus rijdt paaltje aan bij het Sint-Gillisvoorplein.

Het gevolg is dat bussen die er van de Volderslaan de Waterlosesteenweg op moeten of omgekeerd, vaak vastzitten. Ze moeten dan wachten tot er geen enkele wagen meer uit de tegengestelde richting komt om door te rijden. Het openbaar vervoer staat op drukke momenten zo soms minutenlang stil. Dat blijkt uit video's die op Facebook circuleren. Ook andere grote voertuigen raken er klem.

Niet elke buschauffeur is even geduldig en dus rijdt er al eens een voertuig tegen de paaltjes die de autovrije zone van de steenweg scheiden, zoals op bovenstaande foto is te zien.

De MIVB stelt nu aan de gemeente Sint-Gillis voor om 4 à 5 paaltjes weg te halen. Een antwoord van de gemeente is er nog niet.

20180616 sint gillis voorplein heraangelegd
© Kris Hendrickx
| Het voorplein op de plek waar het de Waterlosesteenweg kruist.
parvis3.jpg
© Bas Smets
| Schematisch overzicht van het nieuwe plein, met doorsteek van de Waterlosesteenweg voor de kerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?