Chaos aan Reyers: auto’s rijden achteruit tunnel uit

© BRUZZ
| De Montgomerytunnel.
Updated: 28-05-2018 - 13:34

De drie gesloten tunnels aan het Reyerscomplex zorgen voor verkeerschaos in Brussel. In de Montgomerytunnel richting Meiser maken ongeduldige chauffeurs rechtsomkeer. Brussel Mobiliteit sloot de tunnel zelfs even af, en kijkt op welke manier de situatie de komende dagen kan verbeteren.

Met drie gesloten tunnels in plaats van één moeten nog meer voertuigen omrijden. Onder andere in de Montgomerytunnel tussen Etterbeek en Woluwe was het lang aanschuiven.

“Sommige chauffeurs werden ongeduldig en probeerden de tunnel weer uit te rijden,” zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit aan BRUZZ. “Dat zorgt echter voor erg gevaarlijke situaties waardoor we de tunnel hebben afgesloten.” Die tunnel is sinds 13 uur wel weer open.

Ondertussen raken de files op de E40 langzaam opgelost. Maar rond het Meiserplein blijft het moeizaam rijden, zegt Paemen nog.

Naast de Leuvensesteenweg is er ook traag verkeer op de Plaskylaan, de Diamantlaan en de Rogierlaan. Richting Montgomery ondervinden bestuurders ook hinder op de Brand Whitlocklaan. Het openbaar vervoer is een goed alternatief om de files te vermijden.

Door de verkeerschaos is MIVB-buslijn 12 tussen Brussels Airport en Brussel zwaar verstoord. Dat zegt de MIVB op Twitter.

Eerste dag altijd moeilijk

"Bij een structurele ingreep in de verkeerssituatie is de eerste dag altijd problematisch," reageert Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) op de zware hinder die er maandagochtend was rond het Reyerscomplex. Met de gelijktijdige sluiting van de Reyers-Montgomerytunnel in beide richtingen en de Reyers-Meisertunnel richting E40 gaat de renovatie van het Reyerscomplex een tweede fase in.

Ondanks de communicatiecampagne die eraan voorafging via sociale media, radio en informatieborden, zaten de automobilisten maandagochtend vast in lange files. "De dagen die volgen na de eerste dag passen de mensen zich normaal gezien aan. Op de Tervurenlaan was er bijvoorbeeld nog capaciteit om de stad binnen te rijden. Dat is een alternatief dat niet genoeg gebruikt werd", zegt minister Smet.

Brussel Mobiliteit bekijkt intussen de mogelijkheid om de toegang naar de Roodebeeklaan via de Maartlaan vanaf maandagavond open te stellen. Automobilisten zouden dan zo de E40 kunnen oprijden.

De Reyers-Montomerytunnel richting E40 zal afgesloten zijn tot eind 2018 en richting Montgomery tot begin 2019. De Reyers-Meisertunnel richting E40 zal gesloten zijn tot half januari 2019. Wie de verkeersellende wil omzeilen, kan in ons overzicht terecht voor tips.

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?