Protest tegen het circulatieplan in Schaarbeek: de Berenkuil.

| Door hevige protest werd het circulatieplan in de Berenkuilwijk in Schaarbeek opgeschort.

Clerfayt stelt Good Move Berenkuil uit tot na de verkiezingen

RV
© BRUZZ
27/10/2023

Het Good Move-verkeersplan voor de wijk Stephenson en Berenkuil wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat heeft titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) aangekondigd.

Ter herinnering, het nieuwe circulatieplan in de wijk werd kort na de invoering in oktober vorig jaar opgeschort, na hevige protesten van buurtbewoners. Die klaagden over gebrek aan inspraak in het proces en zetten hun woorden kracht bij door onder andere verkeersborden uit te rukken. Om verdere escalaties te vermijden stak de gemeente de plannen in de ijskast.

Twee radicaal verschillende visies

Het college gaf opdracht aan een burgerpanel, bestaande uit een veertigtal bewoners, om de mobiliteit in de wijk onder de loep te nemen. Na vier vergaderingen en workshops kwamen twee heel uiteenlopende scenario’s uit de bus. “Het blijkt dat de twee voorgestelde visies radicaal verschillend zijn," legt Clerfayt uit.

De ene groep is voorstander van een circulatieplan in de geest van het oorspronkelijke Good Move-plan. Terwijl de andere groep ervoor pleit om alle straten open te houden voor gemotoriseerd verkeer in beide richtingen.

“De twee bewonersgroepen zijn niet tot een consensus gekomen. De politieke omstandigheden zijn vandaag niet rijp voor een besluit over deze derde fase. Het zou verstandiger zijn om het aan de volgende meerderheid over te laten om het debat na de verkiezingen voort te zetten", besluit Clerfayt.

"Weinig respect"

Eerste Schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo) reageert verbolgen: “Dit getuigt van weinig respect voor de burgers die zich vier dagen hebben ingezet en voorstellen hebben gedaan." Vanhalewijn wil dat er op de voorstellen wordt verder gewerkt. "Waar iedereen het over eens is, is dat er iets moet veranderen in de wijk. Ik vind het onbegrijpelijk dat de heer Clerfayt eigenhandig beslist om het plan op de lange baan te schuiven.”

Ook Heroes for zero, de burgerbeweging die ijvert voor nul verkeersdoden, dringt aan tot actie voor de verkeersveiligheid van de Berenkuil: “Niets doen betekent dat de huidige gevaarlijke situatie blijft bestaan.”

Het schepencollege heeft in een persbericht al aangegeven dat het "de tijd zal nemen om het rapport van het burgerpanel grondig te analyseren" en voor het einde van het jaar terug te koppelen aan de panelleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Politiek , circulatieplan Schaarbeek , Berenkuil , Berenkuilwijk , stephenson , Bernard Clerfayt , Vincent Vanhalewyn , burgerpanel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni