| Het 'coronafietspad' op de Keizer Karellaan wordt verwijderd.

Coronafietspad op Keizer Karellaan verdwijnt dit weekend

RV
© BRUZZ
23/06/2023

Een fietspad dat tijdens de coronaperiode werd aangelegd op de Keizer Karellaan in Ganshoren, wordt momenteel verwijderd. Dat kondigt de burgemeester van Ganshoren, Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren), vrijdag aan via sociale media. Het is het enige 'coronafietspad' in het Gewest dat niet definitief is geworden.

Sinds 2020 is er op de Keizer Karellaan in het gedeelte tussen de Beeckmansstraat en de Panthéonlaan een fietspad beschikbaar. Volgens Van Laethem had dit in 2023 echter weinig zin meer omdat het amper gebruikt wordt. Een studie van het onderzoeksbureau Stratec, besteld door Brussel Mobiliteit, bevestigde dit.

“Na maanden wachten ben ik blij jullie te kunnen vertellen dat de verwijdering van het stuk fietspad onderweg is en nog voor dit weekend zal worden afgerond!”, schrijft Van Laethem vrijdag op de sociale mediakanalen van de gemeente.

De gemeente vraagt al twee jaar om de fietsstrook te laten verwijderen. Aangezien het een tijdelijke testcase is, had het fietspad geen vergunning. Daarom is er in samenspraak met het Gewest beslist om het weg te halen.

“De Keizer Karellaan is een ‘Auto Plus-weg', met andere woorden een hoofdas voor auto's in het Gewestelijke Mobiliteitsplan Good Move", benadrukt Van Laethem. “De auto’s raakten ter hoogte van het fietspad altijd geblokkeerd, met veel files en chaos tot gevolg”.

Fietspad in beide richtingen

Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) betreurt dat de fietsstrook verdwijnt. “De 40 kilometer aan tijdelijke coronafietspaden zijn bijna allemaal definitieve fietspaden geworden. Enkel op de Keizer Karellaan is dat niet gelukt", aldus haar woordvoerder. "Maar, het goede nieuws is wel dat momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de herinrichting van de laan. Volgens de plannen komt er een fietspad in beide richtingen, afgescheiden door bomen. Die werken zijn voor de volgende legislatuur."

Momenteel loopt de burgerbevraging over de herinrichting. Maar in de tussentijd is er dus geen fietspad op de laan.

“Waar we het over eens zijn, is dat de weg aantrekkelijker moet gemaakt worden", zegt burgemeester Van Laethem. "Dit is geen ideologische kwestie, maar een van het gezond verstand. Er moet respect zijn voor alle weggebruikers. En iedere weggebruiker moet zijn plek krijgen: met twee rijvakken voor auto’s en afgescheiden fietspaden in beide richtingen”.

Van Laethem adviseert fietsers om in afwachting de parallelle wegen te nemen.

Brussel Mobiliteit bevestigt dit advies. "Fietsers kunnen via de Maria Van Hongarijelaan rijden, maar die loopt niet over de hele lengte van de Keizer Karellaan door", zegt woordvoerster Inge Paemen. "Op een deel van de parallelle route is er geen fietspad en er is ook nog heel wat sluipverkeer".

Brussel Mobiliteit hoopt dat de gemeente binnenkort maatregelen neemt om dat sluipverkeer te beperken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Mobiliteit , brugemeester ganshoren , Jean-Paul Van Laethem , ProGanshoren , Keizer Karellaan , heraanleg Keizer Karellaan , coronafietspad , Brussel Mobiliteit , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni