Dilbeek kant zich tegen metro naar Groot-Bijgaarden

© PhotoNews
| Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A)
Updated: 22-01-2019 - 13:34

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wil graag een bijkomende metrolijn bouwen naar Sint-Agatha-Berchem met een overstapparking net over de gewestgrens in Groot-Bijgaarden (Dilbeek). Maar de Vlaamse gemeente ziet dat niet zitten. "Al het verkeer zal naar Dilbeek komen, en dan sta je hier in de file."

Het is een oud idee, dat in de marge van de debatten over metro 3 opnieuw boven komt drijven. De bedoeling is dat autopendelaars hun wagen kunnen achterlaten op het einde van de E40 in Groot-Bijgaarden, en van daar een frequente metro kunnen nemen naar het centrum.

"Vroeger sprak men altijd van het verlengen van de Leopold II-tunnel", aldus Smet in De Standaard. "Maar dan trek je al die auto's als een stofzuiger het stadscentrum binnen. Een nieuwe metro tot in Groot-Bijgaarden zou de stroom auto's van die kant gevoelig verminderen."

De studie naar de westelijke metrotak is nog niet afgerond, laat staan gevalideerd, maar de PS is het idee genegen. Wat momenteel op tafel ligt is geen verlenging van lijn 2 vanaf Simonis, maar een afbuiging van lijn 1 vanaf Zwarte Vijvers, via Ossegem, Karreveld, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem tot aan de parking van Brussels Kart in Groot-Bijgaarden (zie kaart onderaan). Daar is plaats voor een pendelparking.

"Via Simonis moet je door het Elisabethpark en het heeft weinig zin om daar een stop in te maken", zegt Smets woordvoerder Mathias Dobbels aan BRUZZ. "De lijn via Ossegem gaat door wijken die veel dichter bevolkt zijn." Over de mogelijke kostprijs is nog geen duidelijkheid.

Vrees voor files

Een metro die tot buiten Brussel rijdt, dat ligt traditioneel gevoelig. Het gemeentebestuur van Dilbeek laat alvast weten dat het de metro niet graag ziet komen. Niet omdat men tegen het openbaar vervoer is, maar vooral uit vrees voor files en een massale toestroom van wagens. "Het is geen goede oplossing", zegt schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA) aan Ring TV.

"Al het verkeer zal door Dilbeek komen. Men zal dan in file staan op de E40 tot aan de grens met Brussel en dan moet je massaal overstappen. Ik denk niet dat veel mensen dat gaan doen", aldus Quaghebeur, die andere suggesties doet om de Brusselse verkeersknoop te ontwarren.

"Ik denk vooral dat de frequentie van het bestaande openbaar vervoer moet verhogen en zien dat de mensen vlot kunnen overstappen naar het openbaar vervoer. Ik denk dat dat een veel goedkopere oplossing is, die op korte termijn veel meer voordelen met zich mee zal brengen."

'Onbegrijpelijk'

Brussels parlementslid Els Ampe (Open VLD) vindt het standpunt van Dilbeek "onbegrijpelijk, maar dat mag de Brusselse minister van Mobiliteit niet beletten om een metro-uitbreiding op eigen grondgebied te plannen."

Ze steunt Smets plannen om metrolijn 1 te verlengen. “Alleen een metro onder de Keizer Karellaan zal de autodruk verminderen in Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Koekelberg, Molenbeek en de Vijfhoek."

Metrokaart Groot-Bijgaarden
Metrokaart met de geplande lijn 3 (groen) en de mogelijke uitbreiding tot Groot-Bijgaarden (rood).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?