Eén pijnpunt minder in Molenbeek: nieuw fietspad op beruchte verkeersas

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 15 juli 2020
Updated: 15-07-2020 - 15:46

Op de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek is woensdag het nieuwe fiets- en wandelpad van een kilometer lang ingehuldigd. De belangrijke verkeersas werd helemaal opgeschoond en staat nu in het teken van de zachte mobiliteit. In het najaar volgt straatverlichting die sluikstorters moet afschrikken.

Het project in de Alphonse Vandenpeereboomstraat focust zich op meerdere problemen die aangepakt moesten worden op de belangrijke verkeersas tussen de Gentsesteenweg en de Ninoofsesteenweg aan het Weststation. Het nieuwe fiets- en wandelpad, de tien verkeersdrempels en de nieuwe oversteekplaatsen is maken de zone veiliger voor voetgangers en fietsers.

Eén pijnpunt minder

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) en haar schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A) huldigden de strook van een kilometer woensdag in. "Ik was een van de fietsers die hier wel eens langs kwam, maar dan wel alleen, want met mijn kinderen durfde ik dat nog niet. Vanaf nu zal ik dat wel kunnen doen", getuigt minister Van den Brandt.

Dat het project op afzienbare tijd is gerealiseerd, is een opsteker voor Sint-Jans-Molenbeek. De mobiliteitsomslag in de gemeente verloopt moeizaam. "Deze weg was lange tijd een zwart punt", erkent burgemeester Moureaux. "We hopen dat deze ingrepen daar verandering in brengen."

Lichten tegen sluikstort

De herinrichting van de Alphonse Vandenpeereboomstraat maakt deel uit van het Duurzaam Wijkcontract "Rondom Westpark" en werd al in de vorige legislatuur onder toenmalig mobiliteitsminister Pascal Smet (one.brussels) opgestart. In het fiets- en wandelpad investeerden het Brussels gewest en de gemeente Molenbeek samen 900.000 euro.

Helemaal klaar is de Alphonse Vandenpeereboomstraat nog niet. Ook de netheid wordt er immers aangepakt. De straat is een beruchte hotspot voor sluikstorters en werd door jullie verkozen tot de ‘vuilste plek van Brussel’. In het najaar wordt slimme straatverlichting over de hele lengte van het pad geïnstalleerd. "Die springt bij menselijke beweging aan. Sluikstorters gaan plots vol in het licht staan", legde Van Damme eerder al uit. "Dat zal hopelijk een afschrikkend effect hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?