Groot bouwproject aan De Brouckère krijgt gunstig advies met voorwaarden

© A2RC en Henning Larsen
| Achter de gevels van het De Brouckèreplein zou een extra verdieping voor een hotel komen. De uitstekende toren (linksboven op de foto) moet uit het plan verdwijnen.

Aan het De Brouckereplein willen promotoren Immobel en BPI nieuwe woningen, studentenkamers, kantoren en een hotel bouwen. De overlegcommissie van de Stad Brussel geeft een gunstig advies voor het grote bouwproject, dat wel enkele aanpassingen moet ondergaan.

Tussen het De Brouckèreplein, de Lakensestraat, Augustijnenstraat en Zwaluwenstraat staat vandaag nog een complex van leegstaande kantoren. Bouwpromotoren Immobel en BPI wil dat verouderde complex vervangen door een gemengd bouwproject onder de noemer Brouck'R.

De gevels op het De Brouckèreplein worden behouden en gerenoveerd, maar de gebouwen erachter moeten plaatsmaken voor een hotel van 145 kamers, 183 woningen, 129 studentenkamers en 8.000 vierkante meter kantoorruimte. Alleen bioscoop UGC, in het midden van dat eiland, blijft zoals het is.

'Minder impact'

Het openbaar onderzoek naar het grote bouwproject is intussen afgelopen en de overlegcommissie van de Stad Brussel heeft vorige week een gunstig advies met voorwaarden gegeven. "We verwachten een nieuw voorstel met minder impact", zegt Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels-SP.A). De vergunning zal het Gewest verlenen.

Volgens de huidige plannen zou het nieuwe kantoorgebouw in de Augustijnenstraat tien verdiepingen tellen, terwijl het kantoorgedeelte op de hoek van diezelfde straat en het De Brouckèreplein vijf verdiepingen zou tellen. Dat moet veranderen: het advies van de overlegcommissie houdt onder meer in dat het gedeelte in de Augustijnenstraat niet boven de andere gebouwen mag uitsteken.

Bovenop het hotel aan de zijde van het De Brouckèreplein komt er een modernistisch dakgedeelte dat boven de huidige gevel zal uitkomen. Dat gedeelte wordt behouden, mits enkele esthetische aanpassingen.

Minder parkeerplaatsen

Over de woonvolumes vraagt de overlegcommissie een gedeeltelijke reorganisatie om de kwaliteit van de woningen te verbeteren. Op de binnenkoer willen de promotoren een extra woonvolume bouwen. Daarover oordeelde de overlegcommissie dat dat gebouw kleiner moet zijn en niet voor woningen mag dienen. De binnenkoer moet overigens meer groen omvatten.

Ook op vlak van parkeergelegenheid zullen de plannen aangepast moeten worden. Het oorspronkelijke plan omvat 201 ondergrondse parkeerplaatsen voor auto's, waarvan 157 plaatsen voor de wooneenheden en 44 parkeerplaatsen voor de kantoren. Die laatste parkeerplaatsen moeten uit de plannen verdwijnen. Van de andere parkeerplaatsen zou nog de helft behouden mogen worden.

De plaats die daardoor vrijkomt, kan dan dienen voor een leveringszone. "Want volgens de huidige plannen waren leveringen nog op de openbare ruimte voorzien", aldus Persoons nog. De voorziene fietsparking moet dan weer iets groter worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?