Eerste spadesteek voor heraanleg Schumanplein

© Belga
22/11/2023

In het bijzijn van de betrokken politici is woensdagochtend de eerste spade gestoken voor de bouwwerken aan het Schumanplein, dat binnen twee jaar tijd een ontmoetingsplek moet worden voor zowel buurtbewoners als de medewerkers van de Europese instellingen.

De werken worden uitgevoerd door aannemers Colas Noord, onder de verantwoordelijkheid van de federale bouwheer voor Brussel, Beliris. De totale kostprijs van de werken bedraagt 25 miljoen euro, waarvan 17,4 miljoen gefinancierd wordt door het Europees Herstelplan.

De renovatiewerken moeten resulteren in een groenere Europese wijk, waar het Jubelpark via een groene voetgangerspromenade verbonden wordt met de Kleine Wetstraat en het Schumanplein. Een grote luifel moet de voormalige Schuman-rotonde aangenamer maken.

De werken, die twee jaar in beslag zullen nemen, worden in verschillende fases uitgevoerd. Tot en met 20 december wordt gewerkt aan afbraak van het midden van de rotonde, vervolgens zal de Blijde Inkomstlaan heringericht worden om tweerichtingsverkeer mogelijk te maken en ten slotte wordt ook de Wetstraat onder handen genomen, om te eindigen met de bouw van het Schumanplein en het plaatsen van de luifel. Het plein zal in de toekomst ook dienen voor evenementen.

Rondom het plein moet een groene wandelpromenade komen. Aangezien de onderliggende tunnel, de Wettunnel, het planten van bomen belemmert, zal er echter gewerkt worden met grote bloembakken op de toekomstige boulevard. Die wandelpromenade zal zo ingericht worden dat voetgangers alle ruimte krijgen.

'Wijk op mensenmaat'

"Ik ben blij dat we het Schumanplein kunnen renoveren en omvormen tot een dynamische en eigentijdse ruimte die beter toegankelijk zal zijn voor voetgangers, fietsers en personen met beperkte mobiliteit", zegt voogdijminister voor Beliris Karine Lalieux (PS). "Beliris en zijn partners zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het project voor het Schumanplein in de best mogelijke omstandigheden wordt uitgevoerd."

Lalieux hoopt daarnaast ook dat het plein in de toekomst "nooit meer een rondpunt genoemd zal worden".

Brussels staatssecretaris bevoegd voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) zegt dat "het nieuwe met bomen beplante, autovrije en van fietspaden voorziene Schumanplein een symbool voor onze ambitie in de Europese wijk is. We vormen het om tot een wijk op mensenmaat".

De Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) kijkt reikhalzend uit naar een toekomst met "een veel groener en leefbaarder plein, veiliger voor voetgangers en fietsers, en goed toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit", zegt Van den Brandt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni