De geschilderde fietspaden worden vervangen door verhoogde exemplaren

Eerste verhoogde fietspaden Vijfhoek op komst

Tim Gatzios
© BRUZZ
06/02/2018

Geen verf op de straat, maar van okergeel asfalt en verhoogd. Dat moeten de nieuwe fietspaden in de Vijfhoek worden. De stad Brussel wil de bestaande geschilderde fietspaden langs de Wetstraat en de Zespenningenstraat vervangen door afgescheiden exemplaren.

De twee stukken fietspad zullen de eerste verhoogde exemplaren zijn in de Vijfhoek. Eerder legde de stad, met schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD), wel al een okergeel fietspad aan langs één kant van de Sint-Annadreef in Laken.

Een eerste fietspad moet langs het stuk Wetstraat komen waar nu enkel geschilderde fietspaden zijn. Dat is een gemeenteweg, de rest van de straat wordt beheerd door het gewest en heeft al 15 jaar een volwaardig (maar smal) fietspad.

De bestaande rijstroken blijven behouden (twee richting het stadscentrum, één weg van het centrum), maar worden wel smaller. Dat maakt fietspaden van minstens 1,8 meter aan beide kanten van de weg mogelijk.

Bij het kruispunt met de Hertogstraat blijft wel een eenzaam stukje geschilderd fietspad over, zoals te zien is op de illustratie. Dit komt overeen met de bestaande wegindeling.

(Lees verder onder de afbeelding)

fietspad wetstraat plan

| Aan het kruispunt met de Hertogstraat blijft een stukje geschilderd fietspad over

Zespenningenstraat

Een ander stuk fietspad komt langs de Zespenningenstraat bij het Fontainasplein. Dat is een deel van de zogeheten bestemmingslus rond de autovrije centrale lanen, vandaag al uitgerust met witte streepjes op het asfalt.

Hier komt slechts aan één kant van de weg een fietspad, door een gebrek aan ruimte. Wie met het autoverkeer mee fietst, van de Arteveldestraat richting het Fontainasplein, kan dat doen op een verhoogd fietspad, dat wel onderbroken wordt ter hoogte van de bushalte. Aan de andere kant komen markeringen op de weg.

De bestaande parkeerplaatsen verhuizen naar de andere kant van de straat, er komen ook een handvol plaatsen bij.

Meer fietspaden?

De twee projecten zijn op dit moment onderworpen aan een openbaar onderzoek. Tot 9 februari kunnen burgers de plannen bekijken en opmerkingen maken. Als een overlegcommissie de plannen nadien groen licht geeft kan er een bouwvergunning afgeleverd worden.

De projecten werpen ook wat licht op andere toekomstige fietspaden. Zo blijkt uit een summier schema dat er ook afgescheiden fietspaden moeten komen langs (onder meer) de Koloniënstraat, Loksumstraat, het Kantersteen en de Keizerslaan. In totaal zou er zo 3 kilometer verhoogd fietspad komen in de Vijfhoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, fietspad, Wetstraat, Zespenningenstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni