Effecten van lage-emissiezone zijn al voelbaar

© PhotoNews
| Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ.)

Volgens een rapport van Brussel Leefmilieu zijn de gevolgen van de lage-emissiezone voor de luchtkwaliteit al duidelijk waarneembaar. “De uitstoot van stikstofoxide en fijne deeltjes is sterk aan het afnemen.”

Anderhalf jaar nadat de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel van start ging, stelde Brussel Leefmilieu een eerste evaluatierapport op. Daaruit blijkt dat de LEZ wel degelijk gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit in de stad, schrijft L’Echo.

“De uitstoot van stikstofoxide en fijne deeltjes is tussen juni 2018 en december 2018 gedaald met respectievelijk 4,7 en 6,4 procent,” klinkt het. Hoewel de auteurs van het rapport toegeven dat het moeilijk te bepalen is in welke mate enkel de LEZ verantwoordelijk is voor die daling, dichten ze de LEZ toch een belangrijke rol toe.

“De afname van de uitstoot die we observeerden in die zes maanden tussen juni en december 2018 in het eerste jaar van de LEZ, is even sterk als de natuurlijke afname die we in de twaalf maanden voordien zagen,” klinkt het. “Dat wijst op een versnelde afname van de uitstoot, onder andere door de LEZ.”

Boetes

Ook het verzenden van boetes heeft volgens Brussel Leefmilieu het gewenste effect. “Sinds we boetes uitsturen, is het aantal voertuigen in overtreding tot een derde teruggebracht,” klinkt het.

“Voordat we boetes uitschreven, schonden ongeveer 149 voertuigen per dag de regels. Sinds we vanaf oktober boetes verzenden, is dat aantal geslonken tot 45 voertuigen per dag. Dat toont het afschrikwekkende effect van deze maatregel aan.”

In totaal werden tot op vandaag 1.744 waarschuwingen en 558 boetes ter waarde van 350 euro verzonden naar bestuurders die zich niet aan de regels hielden.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?