Lage-emissiezone: aantal overtredingen daalt sterk

© PhotoNews
| Lage Emissiezone in Brussel.

Tussen 1 juli en 31 oktober 2018 is het aantal vastgestelde overtredingen in de lage-emissiezone (LEZ) van Brussel afgenomen van gemiddeld 240 naar 40 overtredingen per dag. Het gros daarvan wordt door recidivisten begaan.

“De sterke daling is te wijten aan de waarschuwingen die we deze zomer uitgestuurd hebben,” zegt Mara Cavelier van Leefmilieu Brussel aan BRUZZ. “Telkens we iemand een overtreding zagen begaan, kreeg die een waarschuwing in de bus. En inmiddels lijkt het erop dat de meeste mensen hun gedrag hebben aangepast.”

Al deed niet iedereen dat. “Van de gemiddeld 40 overtredingen per dag worden er ongeveer 30 door recidivisten begaan,” aldus Cavelier. Per dag komen er dus ongeveer nog tien nieuwe overtreders bij.” Maar ook dat aantal blijft dalen, zegt Cavelier. “In die vier maanden tijd is het aantal overtredingen met 85 procent gedaald.”

228 boetes

Om de autobestuurders nog beter te informeren over de gevolgen van de LEZ, lanceerde Leefmilieu Brussel maandag een brede communicatiecampagne. “Zo proberen we om het aantal overtredingen nog sterker te doen dalen,” zegt Cavelier.

Op 1 januari ging de LEZ van start in Brussel met een overgangsperiode van negen maanden. Vanaf 1 oktober worden boetes uitgeschreven voor wie zich niet aan de regels houdt. Tot op vandaag werden volgens Leefmilieu Brussel 228 boetes verstuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?