opinie

Fietsersbond en GRACQ: 'Meer beveiligde fietsenstallingen betekent meer fietsers'

Fietsenstalling_Zuidstation_cmyk.jpg
Stalling aan Victor Hortaplein bij Zuidstation.
Stalling aan Victor Hortaplein bij Zuidstation.
Updated: 07-02-2019 - 10:06

Donderdag wordt het gerenoveerde premetrostation 'Beurs - Grote Markt' officieel geopend. Een gloednieuwe fietsenstalling met een capaciteit van 800 fietsen is één van de blikvangers. "Een grote stap in de goede richting", zeggen de Fietsersbond en GRACQ, want beide fietsersverenigingen vragen in de komende jaren 10.000 beveiligde fietsenstallingen in het Brussels Gewest.

"Het ontbreken van die beveiligde fietsenstalling is in Brussel nog vaak een drempel om de fiets te gebruiken," zeggen beide verenigingen.

Uit een bevraging van de fietsersverenigingen in 2017 bleek dat 64 procent van de Brusselse fietsers bang is voor fietsdiefstal. Die angst is ook terecht, want in het Brussels Gewest registreert de politie gemiddeld tien aangiftes van fietsdiefstal per dag. Vooral voor het stijgende aantal elektrische fietsen, die zeer gegeerd zijn bij die dieven, is een beveiligde fietsenstalling geen luxe.

De voorbije jaren is het aanbod van beveiligde fietsenstallingen zeker gegroeid. Fietsboxen en fietsparkings in stations zijn voorbeelden van die inhaalbeweging. Maar die is nog niet voldoende om de reële nood op te lossen, vinden de twee organisaties.

Meer projecten zoals Beurs

De fietsverenigingen zijn blij met de realisatie van de nieuwe parkings in de Beurs, 800 plaatsen, en de Brouckère, 430 plaatsen. "Die locaties zijn niet alleen interessant voor de mensen die per fiets naar het centrum komen, maar ook voor de bewoners in de buurt die vaak geen ruimte hebben in hun woningen om hun fiets veilig te stallen."

"De nieuwe parkings houden ook rekening met de evoluties van de fietsen: grotere stallingen voor bakfietsen en cargofietsen waardoor die ook op een beveiligde plek vinden".

"Punctueel inspelen op de vraag naar meer beveiligde fietsenstallingen is goed om de grote nood op korte termijn een beetje te verzachten, maar het is niet echt een duurzame oplossing," leggen de fietsverenigingen uit. Voor een echt fietsklimaat willen zij over het hele gewest meer projecten zoals de stallingen in station Beurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?