© Gracqa | De Fonsnylaan aan het Zuidstation is één voorbeeld, maar zeker niet het enige, aldus de Gracq

Fietsersbond en Gracq vragen aandacht voor 'verdwenen fietspaden'

© BRUZZ - Belga
26/05/2022

Tien lokale groepen van de Fietsersbond en zijn Franstalige tegenhanger Gracq hebben een oproep gelanceerd bij de beheerders van de Brusselse wegen om aandacht te vragen voor fietspaden waarvan de markeringen verdwenen zijn. Ze vragen ook structurele maatregelen om te voorkomen dat markeringen verdwijnen.

Volgens de Fietsersbond en Gracq gaat het om een probleem dat zichtbaar is op tientallen tot honderden gewestelijke en gemeentelijke wegen in Brussel. Tien lokale groepen van de fietsverenigingen, actief in elf Brusselse gemeenten (Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Brussel-Stad, Evere, Jette, Molenbeek, Sint-Gillis, Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe) hebben een inventaris gemaakt van fietspaden waarvan de markeringen niet meer zichtbaar zijn.

Het gaat onder meer om de ventweg langs de Reyerslaan, de Fonsnylaan aan het Zuidstation en de Leuvensesteenweg. De Fietsersbond en Gracq verzamelden verschillende voorbeelden op een kaart en hebben de problemen ook aangegeven op Fix My Street. Daarnaast vragen beide fietsverenigingen dat het Gewest en de gemeenten preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat de markeringen van fietspaden verdwijnen.

"We herinneren eraan dat het reglementaire luik van het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move onder meer inhoudt dat wegbeheerders, gewestelijk of gemeentelijk, erop letten dat het fietsnetwerk onderhouden wordt, met jaarlijkse opfriscampagnes", zegt woordvoerster van de Brusselse Gracq Florine Cuignet.

"Brussel Mobiliteit heeft al bevestigd dat de jaarlijkse opfriswerken aan de gang zijn. De gewestelijke administratie heeft ook aangegeven dat ze steeds vaker gebruikmaken van thermoplastische markeringen. Die kosten meer, maar zijn duurzamer."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie