Fietsflik David Stevens is mobiliteitspersoonlijkheid van het jaar

David Stevens, het gezicht van de Brusselse fietsbrigade, is verkozen tot mobiliteitspersoonlijkheid 2020. De snelst sprekende agent van het land ijvert al jaren voor een leefbaarder verkeer in de hoofdstad. Stevens haalde het van Cathy Macharis en Hajo Beeckman.

Het netwerk duurzame mobiliteit organiseert elk jaar de verkiezing van de mobiliteitspersoonlijkheid van het jaar. De voorbije jaren was de titel onder meer voor VUB-prof Kobe Boussauw, Gents schepen Filip Watteeuw (Groen), onderzoekster Eva Van Eeno (VUB) en Filter Café Filtré-voortrekster Annekatrien Verdickt.

Dit jaar koos het publiek voor de man die zowat de bekendste agent van Brussel moet zijn. De 37-jarige David Stevens is hoofdinspecteur en het gezicht van de Brusselse fietsbrigade.

De fietsbrigade van de zone Brussel Hoofdstad Elsene legt een duidelijk accent op wat Stevens steevast ‘verkeersleefbaarheid’ noemt. De Brusselse bikers focussen daarbij op de bescherming van actieve weggebruikers als voetgangers en fietsers en op de doorstroming van het openbaar vervoer.

David Stevens, chef van de fietsbrigade van de politie in Brussel-centrum

De voorbije jaren vertaalde die focus zich in een indrukwekkend aantal boetes: in 2020 waren het er bijvoorbeeld al 84.000. Aanvankelijk gingen bijna uitsluitend automobilisten op de bon, maar vorig jaar waren er ook 1.000 bekeuringen voor fietsers.

"De voorbije 15 jaar hebben getoond dat handhaving een groot verschil maakt," zegt Stevens. "Het is nog niet perfect, maar parkeren op fiets- en voetpaden is toch echt een zeldzaamheid geworden in Brussel en Elsene."

Stevens maakt er verder ook een punt van om op sociale media erg aanwezig te zijn en weggebruikers steeds weer te wijzen op het waarom van de bekeuringen. "Nu draait dat nog wat rond mijn persoon, maar het is de bedoeling dat ook collega's die rol gaan opnemen."

Meeste boetes, populairste agenten

De resultaten en de aanspreekbaarheid van de agenten op de fiets deden burgemeester Philippe Close vorig jaar nog concluderen dat de bikers ondanks de vele boetes de populairste afdeling van de Brusselse politie waren.

De laatste tijd wordt het actieterrein van de fietsbrigade overigens steeds ruimer. "We zetten ons nu ook in voor leefbaarheid in de bredere zin," legt Stevens uit. "We staan het Herschamteam bij dat daklozen helpt, schakelen ons in jongerenprojecten in, bestrijden sluikstorten en fietsdiefstallen."

De voorbije jaren vonden fietsbrigades steeds meer ingang in het Brussels gewest. Zowel binnen de zone Brussel Hoofdstad Elsene als in naburige zones werden fietsbrigades opgericht, vaak onder begeleiding van Stevens.

De laureaat zelf benadrukt dat de verkiezing in de eerste plaats een erkenning is voor het werk van de hele fietsbrigade.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?