Fietsobservatorium ziet fietsers in Brussel sterk stijgen tijdens ochtendspits

© Belga
14/02/2023

Het aantal fietsers dat zich tijdens de ochtendspits door Brussel verplaatst is met bijna de helft gestegen in 2022. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Fietsobservatorium. Het lijkt er ook op dat de fietsers zich steeds veiliger verplaatsen.

Om de jaarcijfers te bekomen heeft het Fietsobservatorium in 2022 in totaal 104 uren aan manuele tellingen uitgevoerd. De tellingen vinden vier keer per jaar plaats op 26 kruispunten in het Brussels gewest.

Het aantal fietsers in de spitsuren is vorig jaar enorm toegenomen, met 46 procent. Na een scherpe daling door corona wordt de opwaartse trend nu verdergezet. De mannelijke fietsers zijn met een aandeel van 60 procent in de meerderheid.

Veiligheid en zichtbaarheid

De telling focust zich ook op andere parameters. Zo blijkt dat 65 procent van de fietsers in 2022 een helm droeg, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2021.

Een andere vaststelling is dat 82 procent van de fietsen qua fietsverlichting correct uitgerust was, een stijging van 7 procent, en 28 procent van de fietsers droeg een fluohesje. De veiligheid en zichtbaarheid is belangrijk, want een op de drie fietsers geeft aan dat ze in de afgelopen twee jaar minstens een fietsongeval hebben gehad.

De elektrische fiets is intussen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Liefst 36 procent rijdt elektrisch, terwijl dit in 2021 ongeveer 30 procent was. Het valt het Fietsobservatorium ook op dat mensen met een elektrische fiets vaker een helm dragen.

De telling toont nog dat 13 procent van de fietsen uitgerust is met voorzieningen om kinderen te vervoeren. In 41 procent van deze gevallen ging het om een bakfiets. Ook de personen op een bakfiets dragen vaker een helm.

Woon-werkverkeer

Uit een permanente enquête die het Fietsobservatorium houdt sinds 2021 wordt woon-werkverkeer aangehaald als de voornaamste reden om de fiets te gebruiken. Van deze respondenten was 68 procent werknemer, 9 procent zelfstandige en 5 procent directeur van een bedrijf.

Gemiddeld leggen de fietsers 5,9 kilometer af. Toch is er nog een verschil op vlak van type fiets. Iemand met een elektrische fiets legt gemiddeld 6,86 kilometer af, tegenover een gemiddelde van 5,47 kilometer voor mensen met een klassieke fiets.

Tot slot geeft liefst acht op de tien respondenten aan dat ze minstens vijf keer per week de fiets gebruiken om zich te verplaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni