© Twitter @timgats | Deze foto werd genomen op 13 augustus, een dag voor de miljoenste passage werd geteld.

Fietstelpaal aan Vlaamsepoort telt miljoenste fietser van het jaar

© BRUZZ
15/08/2023

Sinds begin dit jaar gebruikten al meer dan een miljoen fietsers het fietspad aan de Koolmijnenkaai in Molenbeek, vlak bij de Vlaamsepoort. Dat blijkt uit de gegevens van de fietstelpaal die er het verkeer registreert.

Het is gebeurd. De miljoenste fietspassage van het jaar langs de fietstelpaal aan het kanaal. De kaap werd dinsdagavond gerond. Dat is iets vroeger dan vorig jaar, toen was het op 27 augustus, en veel vroeger dan in 2021 wanneer de kaap pas op 20 december werd overschreden.

Met een twintigtal telpalen houdt Brussel Mobiliteit al sinds 2017 het aantal fietsers op de Brusselse fietspaden bij. De cijfers dienen om toekomstige fietspaden te plannen, maar zijn ook online raadpleegbaar via open data. Dankzij webdesigner Baudart zijn de cijfers live te volgen op een website, waar de data van zeventien telpalen te volgen zijn.

Het populairste punt is al elk jaar de Koolmijnenkaai. Gemiddeld passeren er zo’n 175 fietsers per uur voorbij de telpaal. Het telpunt langs het fietspad op de Tentoonstellingslaan in Jette kent de minste passages, de teller staat er voor dit jaar nog maar op 67.625.

65158012-fietstelpaal.jpg
© Brussels Bike Counters | Dinsdag 14 augustus, later op de dag, staat de teller op een miljoen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie