Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën.

Gatz stelt gratis openbaar vervoer ter discussie

Steven Van Garsse
16/06/2020

De coronacrisis dwarsboomt de plannen van de Brusselse regering om dit jaar het MIVB-net gratis te maken voor jongeren en senioren. Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) vraagt zich zelfs af of het nog een prioriteit is. “Iedereen zal een deel van zijn dromen moeten opbergen.”

Het regeerakkoord van juli 2019 kan niet duidelijker zijn: de regering maakt vanaf 2020 het openbaar vervoer gratis voor wie jonger is dan 25 en ouder dan 65.

Hoe dat gefinancierd moest worden was toen nog niet duidelijk. Bij de begrotingsbesprekingen in de herfst bleek dat het al gauw om een extra uitgave gaat van tussen de 12 en 20 miljoen euro. Er is toen afgesproken om de maatregel een half jaar uit te stellen, waardoor het maar de helft zou kosten. De finale discussie erover moest wel nog gevoerd worden.

Maar de coronacrisis gooit roet in het eten. De Brusselse regering heeft 300 miljoen euro gespendeerd om de crisis te lijf te gaan. En dat is gerekend zonder de verwachte daling van de inkomsten.

Minister van begroting Sven Gatz (Open VLD) vraagt zich in een interview met BRUZZ, dat woensdag verschijnt, openlijk af of het gratis openbaar vervoer wel een prioriteit is op een moment van een economische en sociale crisis zonder weerga. “We zullen binnen de regering keuzes moeten maken. Iedereen zal een deel van zijn dromen moeten opbergen,” zegt hij. Over de 500 miljoen euro aan investeringen die buiten de begroting wordt gehouden, vooral voor mobiliteit, zegt Gatz "dat ook daar we misschien niet het volledige bedrag zullen investeren. Die discussie zal ik met mijn collega’s voeren."

Kleine kans

Hoe dan ook is de discussie verdaagd naar september. Dan wordt de begroting 2021 opgemaakt, en de begrotingswijziging voor dit jaar.

Andere regeringsbronnen ontkennen intussen dat het gratis openbaar vervoer niet langer op tafel ligt. “Het zal deel uitmaken van de begrotingsdiscussies, net zoals alle andere afgesproken beleidsmaatregelen,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , MIVB , gratis openbaar vervoer , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni