Het gemeentehuis van Molenbeek.

Gemeentesecretaris Molenbeek stapt op wegens 'onbestuurbaarheid' gemeente

Jasmijn Post
© BRUZZ
11/09/2023

De gemeentesecretaris ad interim van Molenbeek Marijke Aelbrecht stapt op. Ze hekelt in een interne brief dat de burgemeester en schepenen beslissingen nemen over het personeel zonder dat ze daar – als chef van personeelszaken – van op de hoogte is.

"Hierbij deel ik u mee dat ik mijn aanstelling als gemeentesecretaris ad interim wil beëindigen," schrijft Aelbrecht in een interne brief. De gemeentesecretaris werkt al decennia voor de gemeente Molenbeek en zou eigenlijk al eerder zijn gestopt. Toen de sollicitatieprocedure van de nieuwe gemeentesecretaris Sylvia Lahy was afgeketst, ging de zittende gemeentesecretaris akkoord om langer aan te blijven.

"Sinds de burgemeester in 2020 besloot om mij deze functie toe te vertrouwen, heb ik deze altijd met veel toewijding en professionaliteit vervuld," klinkt het in de brief. "Meer dan eens heeft zij (de burgemeester, red.) mij hiermee gefeliciteerd, soms in het openbaar en in het bijzonder ten overstaan van de leden van de Gemeenteraad."

'Politieke afrekeningen'

Maar de afgelopen tijd lijkt het schepencollege geen rekening te houden met de wet, schrijft Aelbrecht. Als gemeentesecretaris staat ze aan het hoofd van de personeelszaken in de gemeente, maar ze betreurt dat ze niet altijd op de hoogte was van de personeelsbeslissingen.

Recent nog zou de HR-directeur ontslagen zijn zonder het akkoord van de gemeentesecretaris. Die ondertekende mee de brief waarin ze slecht bestuur van de gemeente aan de kaak stelde. De gemeentesecretaris schrijft dat de gemeente volgens haar 'onbestuurbaar' is geworden. "Vroeg of laat zal geen enkel personeelslid immuun blijven voor de grillen en politieke afrekeningen."

Bijzondere gemeenteraad

Wie de functie van gemeentesecretaris zal invullen, is nog niet duidelijk. Volgende week vindt – als er genoeg handtekeningen zijn – een bijzondere gemeenteraad achter gesloten deuren plaats waarin onder andere de gemeentesecretaris en de HR-directrice gehoord worden, net als drie andere diensthoofden.

Tijdens die vergadering zal de gemeenteraad eventueel beslissen om bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) te vragen een audit uit te voeren naar het beheer van de gemeente.

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) wenst niet te reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie