| Catherine Moureaux geeft antwoord op de vragen in de gemeenteraad.

Vijf hoogste ambtenaren hekelen Molenbeekse bestuursstijl in brandbrief

JP
© BRUZZ
30/06/2023

De vijf hoogste ambtenaren van de gemeente Molenbeek hebben een brandbrief gestuurd naar het schepencollege, waarin ze kritiek uiten op de bestuursstijl van burgemeester Catherine Moureaux (PS). De ambtenaren klagen over ‘dwingend en oneerbiedig gedrag’ en ‘wantrouwen’.

Wat is er gebeurd? Op maandag 26 juni ontving de burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), en de leden van het schepencollege een waarschuwingsbrief van de vijf hoogste ambtenaren van de gemeente: de gemeenteontvanger, de waarnemend gemeentesecretaris en adjunct-secretaris, de HR-directeur en de directeur financiën. Daarover bericht de RTBF en het nieuws wordt bevestigd door de burgemeester.

"De afgelopen dagen hebben we herhaaldelijk te horen gekregen dat bepaalde leden van het college twijfels hebben over het werk van het directiecomité," schrijven de hoge gemeenteambtenaren. De auteurs zijn bovendien niet te spreken over de bestuursstijl van de burgemeester. Ze stellen dat een constructieve samenwerking wordt gedwarsboomd door ‘dwingende houdingen’ ‘herhaaldelijk oneerbiedig gedrag’ en ‘uitbarstingen’.

De ondertekenaars van de brief wijzen erop dat de gemeentewet hen een hele reeks taken toevertrouwt met betrekking tot het dagelijks beheer, evenals een adviserende en besluitvormende rol voor de politieke autoriteiten. De auteurs stellen dat ze niet goed kunnen samenwerken met een persoon die hun werkwijze eerder eens omschreven zou hebben als een 'staatsgreep'.

"We zijn verbijsterd over die opmerking en begrijpen hem ook niet omdat ze ongegrond en technisch onhaalbaar is." De hoge ambtenaren benadrukken dat ze op geen enkel moment buiten hun rol zijn getreden of hun grenzen hebben overschreden.

'Vastbesloten in harmonie samen te werken'

Burgemeester Moureaux laat aan BRUZZ weten dat de onvrede mogelijk voortkomt uit de complexe begrotingsperiode die de gemeente - zoals veel gemeenten - doormaakt. Ook erkent ze dat er mogelijk onrust is ontstaan doordat de benoeming van de gemeentesecretaris niet is goedgekeurd door de gemeenteraad.

Ze laat weten dat ze al met enkele leden van het directiecomité gesproken heeft en dat niet iedereen alle elementen in de brief onderschrijft. Ze is "vastbesloten om in harmonie samen te werken." Daarbij belooft ze dat "ieder in zijn eigen rol blijft, maar met respect voor zijn functie en plaats."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Catherine Moureaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni