MIVB-bus in Havana

Gezien: MIVB-bussen rijden door de straten van Havana

AD
© BRUZZ
28/01/2023

In juli vorig jaar kreeg Cuba een opmerkelijk cadeau van het Brussels gewest. Via de Haven van Antwerpen werd een dertigtal MIVB-bussen naar Havana verscheept.

Sinds afgelopen zomer rijden er een dertigtal MIVB-bussen door de straten van Havana. “Het gaat om geklasseerde bussen die voordien inderdaad op het Brussels net reden”, zegt MIVB-woordvoerder An Van hamme. “Het gebeurt wel vaker dat ze daarna worden doorverkocht: soms voor schroot, soms in loten. En soms worden ze dus ook weggeschonken, in dit geval door het Brussels Gewest.”

Schenking

Met de schenking houdt Brussel zich aan een meer dan twintig jaar oude overeenkomst. In 1999 ondertekenden het Brussels Gewest en Havana namelijk een kaderovereenkomst voor samenwerking, die onder meer een schenking van bussen inhield.

Pas vorig jaar, tijdens het bezoek van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aan Cuba, in het kader van de zestiende editie van de “Semana Belga”, herinnerden de Cubaanse autoriteiten de socialistische vertegenwoordiger aan de oude, Brusselse belofte. Die werd afgelopen zomer dus uiteindelijk ingelost. De bussen werden via de Haven van Antwerpen naar de Cubaanse hoofdstad verscheept, weet Van hamme.

Hoewel de bussen nog in goede staat zijn, zijn ze wel zo'n vijftien jaar oud. “Dat is de gemiddelde levensduur van de bussen op ons net”, aldus Van hamme. Hoewel ze in Brussel zijn afgedankt, zouden de bussen wel een minder vervuilend alternatief bieden voor de huidige exemplaren in Havana.

Een MIVB-bus in Havana

| Een MIVB-bus in Havana

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni