Gezien: nieuwe tram 9 komt piepen

© Tim Gatzios - BRUZZ
| Het is nog even wachten op tram 9, maar het netplan van de MIVB is er klaar voor

De nieuwe tramlijn 9 zal pas vanaf begin september passagiers vervoeren tussen Simonis en Dikke Beuk. Toch is vervoersmaatschappij MIVB al druk bezig met voorbereidingen voor de komst van de tram. Dat blijkt uit een nieuw netplan in Brusselse metrostellen, waarop een nieuw lijnnummer prijkt.

Een nieuwe tramlijn invoeren is meer dan het leggen van tramsporen. Zo rijden er al sinds juni lege tramstellen om de nieuwe infrastructuur te testen. Maar er moeten ook nieuwe dienstregelingen bedacht worden, buslijnen moeten een nieuwe route krijgen, en de duizenden netplannen aan MIVB-haltes en in voertuigen moeten vervangen worden.

De donkerroze lijn 9 begint zo op te duiken in Brussel, in dit geval op een nieuw plan van de metro in een rijtuig. Bij metrostation Simonis/Elisabeth prijkt het cijfer 9 om te tonen dat daar overgestapt kan worden op de nieuwe tram.

Tram 9 netplan
© Tim Gatzios - BRUZZ
| Tram 9 op een gloednieuw netplan

Nieuwe busroutes

Het nieuwe netplan onthult ook welke buslijnen een andere route zullen krijgen vanaf september. Tram 9 neemt een groot deel van het traject van lijnen 13, 14 en 15 over, en die zullen dus anders gaan rijden. Zo is te zien dat lijn 14 niet meer aan metrohalte Simonis passeert. Daardoor krijgt de lijn een rechter traject dan vandaag.

Avondlijn 15 verdwijnt, die verving vanaf 20 uur de lijnen 13 en 14. Die twee lijnen blijven voortaan ook 's avonds rijden. Lijn 20 wordt dan weer verlengd en zal ook aan Ribaucourt passeren.

Meer details over het nieuwe busnet worden later deze maand verwacht.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar nieuws@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?