GoBee.Bike laat fietsen gewoon slingeren

Kris Hendrickx
© BRUZZ
07/02/2018
Updated: 07/02/2018 13.38u

| Weesfiets in de Mérodestraat in Sint-Gillis

Een maand geleden kondigde de Aziatische fietsdeeldienst GoBee.Bike plots aan dat het ermee kapte in Brussel. Maar de groene fietsen, die slingeren vandaag nog steeds rond in de stad. Het Gewest dreigt nu met sluikstortboetes.

Begin oktober verschenen de groene deelfietsen plots in het Brusselse stadsbeeld. Onaangekondigd, zoals dat eerder ook al het geval was met de grijs-gele exemplaren van concurrent oBike. In totaal werden zo volgens het bedrijf 200 tweewielers in Brussel verdeeld.

GoBee.Bike

| Weesfiets in de voetgangerszone

Amper drie maanden later kondigde het bedrijf even abrupt aan dat het zich terugtrok uit het gewest. ‘Vandalisme’, luidde de officiële uitleg, maar geheel toevallig kapte het bedrijf er op hetzelfde moment ook mee in de Franse steden Reims en Rijsel.

Wie vandaag door Brussel rijdt, ziet her en der echter nog steeds groene deelfietsen staan, liggen of hangen. We spotten er onder meer in de voetgangerszone, in laag én hoog Sint-Gillis. De tweewielers zijn vaak nog in goede staat.

GoBee.Bike Bronstraat

| Weesfiets in de Bronstraat in hoog Sint-Gillis

Om hoeveel exemplaren het gaat is onduidelijk. GoBee.Bike was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Het e-mailadres van de Europese woordvoerder blijkt niet meer te werken. En aan telefoonnummers doen ze bij de Kantonese startup niet.

Begin januari liet het bedrijf nog verstaan dat het op de gebruikers rekende om aan te geven waar er nog fietsen stonden. De gps-trackers in de fietsen zouden immers vaak beschadigd zijn. Waar de achtergelaten fietsen moeten gemeld worden, blijft een open vraag. Ook een berichtje via de website van het bedrijf leverde vooralsnog geen antwoord op.

Sluikstortboetes

Het Gewest wil nu actie ondernemen tegen de deelfietsaanbieder. "Het bedrijf heeft maar een deel van zijn fietsen weggehaald. We hebben GoBee.Bike daarom een deadline gesteld", luidt het op het kabinet van bevoegd Brussels minister Pascal Smet (SP.A). "Als ze er tegen eind deze week geen plan is om de fietsen weg te halen, riskeren ze fikse sluikstortboetes."

GoBee.Bike Verhaegenstraat

| Weesfiets in de Verhaegenstraat in laag Sint-Gillis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , GoBee.Bike , OBike , deelfietsen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni