De veiligheidsdiensten bootsten een levensechte situatie na waarbij zich een kettingbotsing voordeed.

| De veiligheidsdiensten bootsten een levensechte situatie na waarbij zich een kettingbotsing voordeed.

Hallepoorttunnel afgelopen nacht dicht voor crisisoefening

© Belga
25/09/2021

De Hallepoorttunnel was in de nacht van vrijdag op zaterdag het decor voor een crisisoefening. Dat meldt Brussel Preventie en Veiligheid (BPV). De veiligheidsdiensten bootsten een levensechte situatie na waarbij zich een kettingbotsing voordeed in een wegtunnel.

Om de scène van de kettingbotsing zo echt mogelijk te maken werden een twintigtal autowrakken in de tunnel opgesteld, alsook poppen om dienst te doen als slachtoffers en weggebruikers. Dankzij de oefening konden de verschillende diensten waarschuwings- en interventieprocedures op elkaar afstemmen in crisisomstandigheden.

Brussel Mobiliteit, openbaarvervoermaatschappij MIVB, de Brusselse brandweer, de politiezone Brussels Hoofdstad Elsene, het Rode Kruis en Defensie namen allemaal met een specifieke taak deel aan de oefening. "De operatie duurde 4 uur en mijn eerste indruk is erg positief. Ik ben ervan overtuigd dat elk plan eerst getest moet worden voor het operationeel is", aldus Sophie Lavaux van BPV.

Bij de rampoefening moest er rekening gehouden worden met meerdere factoren. Door de nabijheid van het metrostation Munthof moest er daar bijvoorbeeld geëvacueerd worden door de MIVB. De brandweer kon kennis maken met de specifieke omgeving van een tunnel en haar uitrusting, terwijl de politie haar kadetten konden betrekken in de rol van de slachtoffers. Brussel Mobiliteit bediende vanuit haar controlecentrum onder meer de ventilatie en het sluiten van de tunnel in geval van incident.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni