| De piepkleine 'voetgangerszone' voor het gemeentehuis van Schaarbeek.

Hart Colignonplein wordt 'voetgangerszone'

EDB
© BRUZZ
16/02/2019
Updated: 19/02/2019 09.24u

Het Colignonplein in Schaarbeek krijgt een piepkleine 'voetgangerszone' vlak voor het gemeentehuis. De gemeente keurde het plan goed om acht parkeerplaatsen te schrappen. In de plaats komen bloembakken, een fietsenstalling, banken en een tafeltennistafel.

De plannen van de gemeente omvatten de hervorming van een klein stukje van het Colignonplein, niet groter dan 20 vierkante meter. Die ruimte is voorlopig voorbehouden voor bezoekers die per auto naar het gemeentehuis komen. Zij kunnen hun wagen kwijt aan de zijkant van het gebouw.

Wachten op metro 3

“Op dit moment is het Colignonplein meer een parking dan een plein,” vertelt bevoegd schepen Vincent Vanhalewyn (Ecolo) aan La Capitale. “De buurtbewoners willen een echt plein en we gaan daarmee akkoord. Maar op dit moment kunnen we – met het vooruitzicht op het nieuwe metrostation – geen zware werken aanvatten.”

In het kader van het project voor de nieuwe Metro Noord zullen er immers enkele nieuwe metrostations op het grondgebied van Schaarbeek en Evere opgetrokken worden. Ook het Colignonplein zou gerenoveerd worden in aanloop van het nieuwe metrostation dat er zou komen.

'Tijdelijke ingreep'

“We zullen geen herstellingswerken starten die over een aantal jaar toch teniet zullen worden gedaan door de komst van de nieuwe metro,” klinkt het. “Daarom vroegen we aan de architecten om na te denken over een tijdelijke regeling.”

Volgens Vanhalewyn kan het nieuwe, autoluwe plein van 20 vierkante meter klaar zijn tegen juni. Via hefbomen zouden voertuigen dan de toegang tot de plaats geweigerd worden.

20190219_Colignonplein

| De blauwe zone op bovenstaande tekenen wordt autovrij gemaakt. Het betreft acht parkeerplaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Samenleving , voetgangerszone , Colignon , Vincent Vanhalewyn , Ecolo , metro Noord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni