Helft van parkeerautomaten in Molenbeek werkt niet

© BX1
| Een van de defecte parkeermeters in Molenbeek.
Updated: 08-02-2020 - 15:36

De helft van de parkeerautomaten in Molenbeek is defect. De gemeente, die het probleem erkent maar minimaliseert, heeft haar parkeerbeleid uitbesteed aan parkeeragentschap Parking.brussels. "Een automaat herstellen is duurder dan een nieuwe," klinkt het bij het gewestelijke agentschap.

Van de 567 parkeerautomaten die de gemeente Molenbeek telt, zijn slechts 282 ervan operationeel. Dat weet BX1. De gemeente heeft haar parkeerbeleid uitbesteed aan parkeeragentschap Parking.brussels. Daar blijkt het allesbehalve eenvoudig om een geschikte oplossing te vinden.

"Veel parkeerautomaten zijn het slachtoffer van vandalisme, of hebben simpelweg nood aan herstellingen," zegt Pierre Vassart van Parking.brussels aan BX1. "Maar die herstellingen zijn vaak duurder dan de aankoop van nieuwe automaten," zegt hij. "De parkeerautomaten moeten eigenlijk vervangen worden en aangepast worden aan de nieuwe technologieën en mogelijkheden."

'Overeenkomst herbekijken'

Ondertussen loopt de gemeente meer en meer inkomsten mis, want defecte automaten betekenen ook minder inkomsten. Abdellah Achaoui (PS), schepen van Mobiliteit in Molenbeek, minimaliseert. "Niet de investering van de gemeente, ter waarde van 150.000 euro over een periode van acht jaar, is het probleem," zegt hij. "Wel de overeenkomst tussen de gemeente en Parking.brussels. Die moet herbekeken worden."

De nieuwe, aangepaste overeenkomst tussen Molenbeek en Parking.brussels moet eerst groen licht krijgen van het Gewest vooraleer de nieuwe parkeerautomaten hun intrede kunnen doen in Molenbeek. Hoe die overeenkomst eruit zal zien is vooralsnog onduidelijk.

Voorzitterschap Parking.brussels

De schepen van Mobiliteit wil trouwens zelf een gooi doen naar het voorzitterschap van Parking.brussels. Momenteel wordt deze functie belichaamt door oud-schepen in Schaarbeek Jean-Pierre Van Gorp (PS). In La Capitale bevestigt deze laatste het gerucht, en is hij er naar eigen zeggen niet echt voor te vinden.

"Ik heb het gerucht inderdaad gehoord, en ik vind het op z'n minst opmerkelijk", zegt hij. "De banden tussen het gewestelijk parkeeragentschap en de gemeente Molenbeek zijn niet fameus. Sinds Achaoui er schepen is, is de situatie er met de parkeerautomaten niet op vooruit gegaan. Hij heeft alles gedaan om de vernieuwing van deze automaten te blokkeren, met alle gevolgen van dien."

Abdellah Achaoui kwam bovendien onlangs nog in het oog van een storm terecht na vermeende gesjoemel bij de jeugdwerking van voetbalclub Union Saint-Gilloise. Volgens het Franstalig magazine Medor zou Achaoui om ongeldige redenen duizenden euro's hebben afgehaald van voetbalclub Union. Daar was de Molenbeekse schepen voorzitter van l'Ecole des Jeunes (EDJ). Achaoui legde zijn mandaat neer, omdat zijn imago besmeurd was en een gewone samenwerking daardoor niet meer mogelijk was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?