Bockstaelplein heraanleg

| Het plein wordt voor de helft autovrij, de chaotische parking wordt aangepakt

Heraanleg Bockstaelplein komt op gang en duurt twee jaar

Tim Gatzios
© BRUZZ
01/02/2019

Begin februari starten de eerste werken voor de heraanleg van het Lakense Emile Bockstaelplein. Het gaat om voorbereidende nutswerken, de echte heraanleg van het plein begint in het najaar. Het plein wordt voor de helft autovrij gemaakt. Vandaag is de auto er nog erg aanwezig, het volledige plein wordt gebruikt als een chaotische parking.

Er komt nieuwe verlichting, aangenaam stadsmeubilair en een kunstwerk. De verkeerssituatie zou wat overzichtelijker moeten worden. Voor sommige bewoners gaan die plannen niet ver genoeg, zij organiseerden een petitie voor een volledig autovrij plein.

Kermis gaat door

De eerste werken starten in februari en duren tot oktober. Het gaat om nutswerken van watermaatschappij Vivaqua en van Sibelga, de beheerder van het distributienet voor gas en elektriciteit. Die gebeuren in fases zodat de kermis van april en mei niet in het gedrang komt, net zoals de kermis van augustus en september. De wekelijkse markt verhuist vanaf augustus, en dat een jaar lang.

In het najaar start de eigenlijke heraanleg van het plein en van de omgeving. Ook die werkzaamheden zijn zo gepland dat de kermissen en braderieën in 2020 gewoon kunnen doorgaan zoals elk jaar. Na de heraanleg begint vervoersmaatschappij MIVB met de vervanging van tramsporen aan de noordelijke kant van het plein, en in de Fransmanstraat.

Schepenen Arnaud Pinxteren (Ecolo) en Fabien Maingain (Défi) beloven een duidelijke communicatie. Er komen flyers en affiches bij elke fase van de werken, een maandelijkse begeleidingsgroep en commerciële acties. Er is ook een e-mailadres voor vragen: bockstaelwerf@brucity.be.

Stadsbalkon in Laneaustraat

Niet alleen het Bockstaelplein wordt heraangelegd. Ook stukjes van zijstraten die op het plein toekomen krijgen een beurt. De sombere Laneaustraat wordt aangepakt, de haakse parkeerplaatsen worden daar vervangen door plaatsen evenwijdig met de weg. Zo ontstaat er ruimte voor meer groen, speeltuigen en een atletiekpiste van 100 meter lang, waar bewoners tegen elkaar kunnen sprinten. Een 'stadsbalkon', in de woorden van de ontwerpers.

Een klein pleintje aan de overkant van de Bockstaellaan, de Strijderssquare is ook opgenomen in het project. Daar wordt een overbodig stukje straat geschrapt zodat het pleintje niet langer omgeven is door autowegen. Het wordt zo groter en beter toegankelijk.

Bockstael Laneaustraat

| Ook de Laneaustraat, een zijstraat, krijgt een heraanleg

Toekomstmuziek

De werken zijn een onderdeel van het duurzaam wijkcontract Bockstael dat in 2013 van start ging. Later dit jaar zouden de werken starten voor het park langs spoorlijn 28, een ander project van het wijkcontract. Dat park komt tussen metrohalte Pannenhuis en het Bockstaelplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Mobiliteit , Stedenbouw , Bockstaelplein , Laneaustraat , wijkcontract Bockstael

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni