Heraanleg Renbaanlaan voor stiptere bus 71

© MIVB
| De Elsense Renbaanlaan wordt heraangelegd en krijgt een busstrook

De Elsense Renbaanlaan wordt volledig heraangelegd tussen de Generaal Jacqueslaan en de Burgemeestersstraat. Vervoersmaatschappij MIVB wil zo de geluids- en trillingshinder door trams beperken. Een van de rijstroken wordt ook omgevormd tot busstrook om de doorstroming van lijn 71 te verbeteren. Die haalt nu amper 5 km/u op het stuk straat.

De heraanleg van de Renbaanlaan is in eerste instantie bedoeld voor het comfort van de bewoners. Zij klaagden meer dan eens over lawaai- en trillingshinder door trams. Die rijden in en uit de stelplaats van de MIVB die aan de laan ligt.

"We vermoeden dat er bij werken gaten zijn gekomen in het trillingswerende tapijt dat onder de sporen ligt," zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. "Daardoor gaat het trillingswerende effect deels verloren." De beschadiging gebeurde mogelijk bij nutswerken. De MIVB heeft een bouwvergunning aangevraagd om het probleem aan te pakken.

Vlotter busverkeer

De heraanleg biedt ook de kans om meer aan te pakken dan enkel de tramsporen. De Renbaanlaan wordt daarom van gevel tot gevel heraangelegd. De erg ruime rijweg wordt versmald en de rijstrook richting de Generaal Jacqueslaan wordt een busstrook. Autoverkeer zal dus enkel nog mogelijk zijn van de Generaal Jacqueslaan richting het Flageyplein, maar niet omgekeerd.

De busstrook is bedoeld om de belabberde doorstroming van lijn 71 aan te pakken. De gemiddelde snelheid van die lijn op het stuk weg is tijdens de spits niet eens 5 km/u. Ook tijdens de daluren rijdt bus 71 met 7,25 km/u erg traag op de Renbaanlaan. Om dat op te krikken wordt autoverkeer dus geweerd.

Grotere bomen

De werken zullen ook leiden tot een aangenamere openbare ruimte die beter toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. De drie bushaltes in de zone worden aangepast en krijgen hogere perrons. Door de aanpassingen verdwijnen wel 6 van de 27 parkeerplaatsen.

Ook de zeer kleine boompjes sneuvelen. Er worden nieuwe, grotere esdoorns geplant die ook ruime bakken zullen krijgen. In die bakken zullen ook struiken, grassen en bloemen geplant worden.

De MIVB hoopt een bouwvergunning te krijgen voor de zomer. De spoorwerken zouden dan kunnen gebeuren tijdens de rustige zomervakantie. De wegenwerken zouden starten in september en duren tot februari 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?