Heraanleg Sint-Lazaruslaan met vijf jaar vertraging begonnen

Tim Gatzios
© BRUZZ
12/12/2019

In Sint-Joost-ten-Node is de langverwachte heraanleg van de openbare ruimte rond het Sint-Lazarusplein begonnen. De straten en pleinen tussen de Kleine Ring en het Noordstation worden de komende maanden zeer grondig aangepakt om voetgangers meer ruimte te geven en de openbare ruimte prettiger te maken. De plannen liggen al sinds 2012 op tafel.

Verschillende straten worden de komende maanden en jaren heraangelegd. Het gaat om de Sint-Lazaruslaan die de Kruidtuin in twee snijdt, het Victoria Reginaplantsoen, het Sint-Lazarusplein en het begin van de Brabantstraat.

Het ontwerp van de Brusselse landschapsontwerper Bas Smets werd al in 2012 voorgesteld aan het grote publiek, inclusief testopstelling van de materialen ter hoogte van de Victoria Reginatoren. Toen klonk het dat de werken in 2014 zouden starten.

Door veranderende eisen van het gemeentebestuur en onduidelijkheid over de bouw van de Silver Tower werden de werken uitgesteld. De heraanleg wordt namelijk deels gefinancierd door de promotor van die toren. Nu de bouw van de Silver Tower goed op weg is, is ook de financiering van het Sint-Lazarusplein zeker.

400 dagen

De werken gebeuren in 6 fasen. In augustus begonnen er al voorbereidende nutswerken die tot het einde van het jaar duren. De gemeente verwacht dat de heraanleg in totaal 400 werkdagen zal duren. De werken moeten afgestemd worden op een hele hoop andere werven. Zo is er tot eind 2020 de bouw van de Silver Tower, de toekomstige thuis van de Brusselse ambtenaren.

Na de heraanleg zal de omgeving van het Sint-Lazarusplein minder in het teken staan van het autoverkeer. De versleten rijweg asfalt wordt smaller en er worden klinkers gebruikt in plaats van asfalt. Voetgangers krijgen meer plaats en er komen een pak meer bomen.

De werken kosten 5,67 miljoen euro en worden betaald door de gemeente, Brussel Mobiliteit, het federaal Brusselfonds Beliris en Ghelamco, de bouwheer van de Silver Tower.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Mobiliteit, Stedenbouw, Sint-Lazaruslaan, Sint-Lazarusplein, Kruidtuin, Bas Smets, Brussel-Noord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni