Heraanleg Sint-Lazarusplein in 2018

Sara De Sloover
© BRUZZ
30/10/2017

Het grauwe Sint-Lazarusplein aan het uiteinde van de Brabantstraat in Sint-Joost-ten-Node wordt in 2018 eindelijk heraangelegd, net als de ernaast gelegen Victoria Reginasquare en de straten eromheen. De werken voor de herinrichting moesten normaal al beginnen in 2013. Er komt meer ruimte voor zwakke weggebruikers en groen. De Sint-Lazaruslaan blijft wel open voor autoverkeer.

De werken voor de herinrichting moesten al beginnen in 2013. Het plein en de Victoria Reginasquare zouden een levendige, verkeersluwe openbare en groene ruimte moeten worden. Alleen naar de Rivierstraat zouden nog auto’s mogen passeren. Dat was althans het opzet van het winnende ontwerp van landschapsarchitect Bas Smets en Frans stedenbouwkundige Jean-Pierre Charbonneau.

Maar dat was buiten burgemeester Emir Kir (PS) gerekend, die de sjerp in Sint-Joost overnam rond het moment van de bekendmaking van het resultaat van de ontwerpwedstrijd. Kir maakte er geen geheim van dat hij autoverkeer wilde behouden op de Sint-Lazaruslaan, en diende een bouwvergunning in die zin in bij het gewest. Hij zei vooral voor veiligheidsproblemen te vrezen mocht het plein een quasivoetgangerszone worden.

“De werken beginnen heel binnenkort,” verzekerde de burgemeester onlangs aan BRUZZ. Het diensthoofd stedenbouw van Sint-Joost, Anne Winterberg, bevestigt dat de bouwvergunning afgeleverd is. “Er blijft autoverkeer mogelijk op de Sint-Lazaruslaan, maar verder blijft het oorspronkelijke plan behouden”, zegt Winterberg. “We zijn bezig met het lastenboek voor de openbare aanbesteding. Dat wordt hopelijk gestemd op de volgende gemeenteraad.”

Silver Tower
Om die reden wil Winterberg niet in detail treden over de kostprijs, ze wil wel kwijt dat het om “enkele miljoenen” gaat. Het oorspronkelijke plan zou 5,5 miljoen euro kosten aan gemeente, gewest en federaal Brusselfonds Beliris. De kostprijs van het gewijzigde project met een berijdbare Sint-Lazaruslaan werd in 2014 geraamd op 4 miljoen euro.

AG Real Estate, promotor van de nog altijd te bouwen Silver Tower aan het plein, draagt in elk geval 2,5 miljoen euro bij, meldt projectmanager Christophe De Man. Door een overaanbod op de kantoormarkt liggen de werken aan die geplande passieftoren al jaren stil. “We wachten tot we een huurder gevonden hebben voor we beginnen te bouwen,” zegt De Man. “Daarna duurt het dertig maanden voor de toren er staat.”

De herinrichting van het Lazarusplein en de omringende straten neemt 21 maanden in beslag, zegt Winterberg. “We beginnen in het gunstigste geval aan het einde van het eerste semester van 2018, zo niet in de tweede helft van het jaar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni