interactief

Hier komen de nieuwe parkeerplaatsen in de Rand

© PhotoNews
| De quick wins moeten over drie jaar klaar zijn.

De komende drie jaar komen er in de Rand bijna 2.000 parkeerplaatsen bij voor auto’s en fietsen. Dat kondigt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan. De plaatsen komen er vooral bij in het oosten en het westen van Brussel.

Door in te zetten op overstapparkings, wil de minister “mensen verleiden om te kiezen voor een combinatie van fiets, bus, tram of trein.” Zijn plan bestaat uit twee delen: de quick wins en plannen voor middellange termijn.

De quick wins moeten over drie jaar klaar zijn. Het gaat om 1.905 extra plaatsen voor de auto en 2.143 extra plaatsen voor de fiets. (lees verder onder de kaart)

De meeste plaatsen komen erbij aan het station van Lot. Daar wordt een volledig nieuwe parking aangelegd voor 250 plaatsen. Ook in Kampenhout, Vilvoorde en Wezembeek-Oppem komen er volledig nieuwe parkings. Op de andere plaatsen gaat het om een uitbreiding van het aanbod.

De meeste fietsenstallingen komen erbij in Ruisbroek, daar wordt het aanbod uitgebreid van 62 naar 372 plaatsen. In Kraainem, Sint-Genesius-Rode en Vilvoorde komen volledig nieuwe stallingen bij. Die fietsenstallingen zullen ook overdekt zijn, zegt de woordvoerder van de minister.

Middellange termijn

Tussen 2021 en 2027 komen er ook op andere plekken parkeerplaatsen bij. Zo zijn er plannen voor nieuwe parkings voor fietsen en auto's in Groot-Bijgaarden, Asse en Vossem en komen er extra plekken bij in onder andere Dilbeek, Ternat en Herent.

Tarifering

De parkings zijn niet allemaal gratis, maar daar heeft Weyts zelf geen zeggenschap over. “Wij leggen de parkings aan, maar ze worden uitgebaat door de gemeente of de NMBS,” klinkt het bij het kabinet-Weyts.

De tarifering verschilt dus van parking tot parking. In Asse betaal je bijvoorbeeld helemaal niets, terwijl je in Ternat als treinreiziger zonder abonnement per dag 6,85 euro betaalt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?