Honderden fietsers op straat voor Critical Mass

© Facebook
| Grote opkomst voor de Critical Mass in Brussel

Vrijdagavond trokken honderden fietsers door de straten van Brussel, om extra aandacht te vragen voor zwakke weggebruikers en zachte mobiliteit. "Het was een groot succes," aldus de organisatoren op sociale media.

Critical Mass, een organisatie die extra aandacht eist voor zachte mobiliteit en elke laatste vrijdag van de maand de stad inpalmt, bracht vrijdag naar eigen zeggen maar liefst 1.400 fietsers op de been. De politie telde zeshonderd deelnemers. "Maar alles is goed verlopen," bevestigt Olivier Slosse van de Brusselse politie. "Voor zo'n evenement is eigenlijk geen toestemming nodig. Op de fiets rijden is sowieso toegelaten, bovendien is het dragen van een mondmasker dan niet verplicht."

De deelnemers hebben een parcours van zo'n twintig kilometer afgelegd alvorens zich te verspreiden tussen IJzer en Simonis.

De normale Critical Mass regels bleven ook gisteravond gelden, aldus de organisatie. "Conflicten met medeweggebruikers lossen we op door afstandskusjes te werpen, gevolgd door een wetenschappelijke uitleg over mobiliteit en afgesloten met een spurtje om u uit de voeten te maken," klinkt het.

De organisatoren riepen op zo veel mogelijk een mondmasker te dragen en de verplichte sociale afstand goed te bewaren, maar op foto's die op sociale media circuleren blijkt echter dat veel deelnemers deze raad aan hun laars lapten. "Daar valt weinig aan te doen, gezien de verplichting niet geldt op de fiets," besluit de politiewoordvoerder.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?