Infrabel start werf op Schaarbeek-Vorming op

© Infrabel
| De werven van Infrabel worden eind deze maand weer opgestart (archiefbeeld).

Infrabel start met een nieuwe werf op het terrein van Schaarbeek-Vorming. Concreet zal de spoorwegbeheerder van 30 mei tot 12 oktober werken aan een nieuwe spoorverbinding en -vertakking op het rangeerterrein. Die moeten een cruciale goederenspoorlijn vervangen die eind dit jaar moet verdwijnen.

Het eerste gedeelte van de werken gaat 30 mei van start. Dan wordt de vertakking 'Bruulstraat' gemaakt. Dat is om de goederentreinen vanuit Antwerpen te kunnen laten aansluiten op het Oostelijke ringspoor rond Brussel. Deze werf heeft alleen impact op het goederenverkeer.

Het tweede gedeelte begint op 1 augustus en duurt tot 12 oktober. Hier wordt een nieuwe stuk spoor gebouwd in de Tunnel T. Daar zullen reizigers wel lichte hinder aan ondervinden. Het gaat dan met name om de verbinding Aalst-Vilvoorde, die waarschijnlijk zal worden omgeleid.

Infrabel is door een oud KB verplicht een deel van de spoorinfrastructuur te verwijderen op Schaarbeek-Vorming, waarbij cruciale spoorlijnen zullen verdwijnen. "We moeten de sporen afbreken, anders krijgen we een serieuze dwangsom," zegt woordoverder Thomas Baeken. "Maar ondertussen moeten de treinen wel kunnen blijven rijden. Daarom werken we in fases."

Pas als deze werken van Infrabel achter de rug zijn, zal de NMBS de voetgangerstunnel naar Docks kunnen uitvoeren. Die zou normaal gesproken vanaf 2022 worden aangelegd vanuit het station van Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?