Josaphatpark kreunt onder wildparkeerders: Schaarbeek ontkent gedoogbeleid

Buurtbewoners van het Josaphatpark in Schaarbeek klagen over de vele wildparkeerders tijdens het paasweekend. Het jeugdtoernooi van Crossing Schaarbeek lokte massa's volk, net als de traditionele eierenzoektocht, en die mensen stalden hun wagen vaak illegaal rond tot zelfs ín het park. De gemeente belooft een parkeerplan voor komende grote evenementen.

"Nieuw/Nouveau: Parking Josaphat (Inrit ave Louis Bertrand / ambassadeur Van Vollenhoven) - Politie op de hoogte gebracht", postte een buurtbewoner zondag boos in de Facebookgroep '1030/0 Group'. Hij voegde een paar foto's toe van auto's die een hoek van het park volledig hadden ingepalmd. De reacties van boze buren bleven niet uit. "Totale waanzin hoe de auto's zich vanochtend overal IN HET park aan het parkeren waren", schrijft een van hen.

De auto's behoorden toe aan bezoekers van het internationale jeugdtoernooi van Crossing Schaarbeek, dat tijdens het paasweekend plaatsvond, en op Pasen zelf ook aan de ouders die met hun kroost eieren kwamen rapen op de gemeentelijke eierenzoektocht.

'Niet meer tegelijk'

Volgens sommige buurtbewoners in de Facebookgroep zouden patrouillerende politieagenten het wildparkeren hebben laten betijen, op vraag van de politiek. Maar dat ontkennen burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) en mobiliteitsschepen Adelheid Byttebier (Groen) allebei formeel.

"Het kan zijn dat de dienstdoende officier beslist heeft om zijn of haar manschappen in te zetten voor patrouilles en niet voor het uitschrijven van boetes", zegt de burgemeester. "Maar wij hebben nooit gevraagd niet te bekeuren. De situatie is al veel beter dan de voorbijgaande jaren tijdens dat toernooi, maar zondag was de overlast te groot. De kwestie is tijdens het college vandaag besproken, en we gaan ervoor zorgen dat de twee evenementen volgend jaar niet meer samenvallen."

Parkeerplan

Schaarbeek had al een mobiliteitsplan bij grote evenementen, maar nog geen parkeerplan. Daar gaan de gemeentediensten nu zo snel mogelijk werk van maken, laat schepen Adelheid Byttebier weten aan BRUZZ.

"Het toernooi van Crossing lokte 10.000 bezoekers, is mij verteld. Zulke hoeveelheden auto's kun je nooit lokaal slikken." Byttebier voorziet een haalbaarheidsstudie om in zulke gevallen de parking van Docks of aan de overkant van het kanaal te gebruiken.

Enkel de organisatoren van beide evenementen mochten parkeren op voor hen voorziene parkeerplaatsen, reageert de politiezone Noord, die laat weten dat twee ploegen op het terrein aanwezig waren. "Een van beide heeft vandaag een rustdag, maar de andere ploeg heeft al zeker tien boetes uitgeschreven, en twee wagens laten wegtakelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?