Koekelberg stapt vanaf 1 juni in Parkeeragentschap

© Groen
| Koekelbergs schepen van Mobiliteit Marie Bijnens (Groen): "Nieuwe apps en technische middelen stellen ons in staat om parkeergegevens te analyseren en parkeren te optimaliseren"

Vanaf 1 juni neemt Parking.brussels, het gewestelijke parkeeragentschap, het parkeerbeheer in de gemeente Koekelberg over. Daarmee wordt het de tiende Brusselse gemeente die aansluit bij het gewestelijk orgaan.

Het Parkeeragentschap wordt zo verantwoordelijk voor de naleving van het nieuwe gemeentelijke parkeerreglement in Koekelberg, dat begin mei werd goedgekeurd. Professionele voertuigen zoals takelwagens krijgen geen parkeerkaart meer en de bewonerskaart wordt vijf euro duurder, een gevolg van de al aangekondigde samenwerking met Parking.brussels.

De inwoners van Koekelberg moeten voortaan de virtuele gemeentelijke of gewestelijke vrijstellingskaarten aanvragen bij de klantendienst van Parking.brussels, via de antennes in Molenbeek (Paalstraat 14) of Jette (Léon Théodorstraat 25). In het gemeentehuis van Koekelberg (Henri Vanhuffelplein 6) wordt bovendien een wekelijks onthaalpunt georganiseerd.

Drie keer meer controles

Voortaan zullen stewards en scanvoertuigen van het Parkeeragentschap controleren op het gebruik van de meer dan 4.000 parkeerplaatsen langs de 22,3 km verkeerswegen in Koekelberg. De scanvoertuigen, zowel auto's als scooters van Parking.brussels, zullen tot 1.200 geparkeerde voertuigen per uur controleren, terwijl stewards gemiddeld 450 voertuigen per dag controleren.

"De overname van het parkeerbeheer door Parking.brussels zal ons helpen om een nieuw parkeerbeleid op poten te zetten en een vlotte service te verlenen aan de bewoners”, klinkt het bij schepen van Mobiliteit Marie Bijnens (Groen).

“Nieuwe applicaties en technische middelen zoals de scanwagen zullen ons in staat stellen om parkeergegevens te analyseren en het parkeren te optimaliseren. Ook hun uitgebreide helpdesk en een onthaalpunt op het gemeentehuis komt de Koekelbergenaar zeker ten goede.'

Bezoekers

Automobilisten die Koekelberg bezoeken, moeten de nieuwe parkeerautomaten gebruiken, of kunnen een ticket betalen via een van de zeven smartphone-apps die op de desbetreffende webpagina van het Parkeeragentschap te downloaden zijn. Daarnaast moeten ze het verkeersreglement in de blauwe zones respecteren, waar het verboden is een wagen een hele dag op dezelfde plaats te laten staan.

Koekelberg is de tiende gemeente in het Brussels gewest die haar parkeerbeheer aan Parking.brussels toevertrouwt. Ook Berchem, Molenbeek, Ganshoren, Anderlecht, Vorst, Jette, Evere, Elsene en Schaarbeek droegen het beheer van parkeerplaatsen en -kaarten inmiddels over aan het agentschap.

In augustus 2017 telde Koekelberg zowat 7.300 voertuigen, een fikse stijging tegenover de 6.600 in 2005. In diezelfde periode nam de bevolking met ongeveer 4.000 inwoners toe (22.000 inwoners in 2019), zo blijkt uit de cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?