Komst tram 10 herschikt MIVB-net: dit verandert er vanaf september

JB
© BRUZZ
28/12/2023

Door de komst van tram 10 in september 2024 moet de MIVB sleutelen aan haar netwerk. Zo doen trams 11 en 22 hun intrede, wordt lijn 25 gesplitst en zal tram 3 deels opgaan in de nieuwe lijn 10.

Ruim twee derde van de sporen voor de toekomstige tramlijn 10 is ondertussen aangelegd. Vanaf september 2024 kunnen reizigers op de nieuwe tram springen. De komst van lijn 10 gaat wel gepaard met een aantal wijzigingen in het MIVB-aanbod, die simultaan zullen plaatsvinden.

Zo zal de nieuwe tramlijn sporen tussen het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek en centrum Brussel, en daarna via de huidige lijn 3 verlengd worden. “Lijn 3 verdwijnt niet, maar wordt samengevoegd met lijn 10 tussen Churchill en Heembeek”, verduidelijkt woordvoerder An Van Hamme. “Lijn 10 betekent dus een directe verbinding van het Militair Hospitaal naar Heembeek en Churchill via het stadscentrum.”

Heembeek

Daar blijft het niet bij: vanaf september 2024 rijden met trams 11 en 22 twee fonkelnieuwe lijnen rond in Brussel. Dat is het gevolg van interne reorganisaties - het gaat niet om nieuwe verbindingen.

Lijn 25 wordt immers in twee gesplitst en geïntegreerd in de twee nieuwe lijnen. Wie op lijn 11 stapt, heeft een verbinding tussen Boondaal en Esplanade. Die lijn neemt dus het tramgedeelte tussen Heembeek en Esplanade over.

“Dit zorgt voor een directe verbinding tussen Boondaal en Esplanade. Het voordeel van deze nieuwe lijn is dat de tramdienst tussen Meiser en Heembeek (Lambermontlaan), waar het aantal reizigers sterk toeneemt, wordt verdubbeld. Vanaf dan rijden er met lijn 7 en 11 dus twee lijnen tussen Meiser en Heembeek.”

NAVO

Lijn 22 zorgt dan weer voor de verbinding tussen Rogier en Eurocontrol. Op die manier groeit het aanbod ook hier, want met lijn 22 komt er een extra verbinding bij tussen Evere en Rogier, naast de bestaande lijn 62.

“Dat betekent uiteraard meer capaciteit, wat niet onbelangrijk is aangezien de omgeving rond de NAVO in volle ontwikkeling is (woningen, scholen, winkels). Met die ontwikkeling neemt ook de behoefte aan mobiliteit toe”, aldus Van Hamme.

En ook wie opstapt aan Heizel kan vanaf september 24 rekenen op twee tramlijnen in de plaats van één, want lijn 62, die momenteel van het kerkhof van Jette naar Eurocontrol rijdt, wordt verlengd naar Heizel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni