| Na zijn testrit in tramlijn 9, brengt koning Filip een bezoek aan het Koningin Astridplein.

De nieuwe tramlijn 9 rijdt zaterdag zijn eerste officiele rit. De tram verbindt het multimodale station Simonis met eindhalte Dikke Beuk, via het UZ Brussel in Jette, en rijdt ook door Ganshoren en Koekelberg. De tram is ingehuldigd door koning Filip.

Na zijn aankomst om 15 uur in station Simonis, heeft de koning een testrit gemaakt in de tram, waarna hij koers zette richting het Koningin Astridplein. Daar zal nog de rest van de avond een feest plaatsvinden om de opening van de tramlijn en het vernieuwde plein te vieren.

Tijdens de aanleg van de nieuwe tramlijn werd immers ook het Koningin Astridplein heraangelegd, en de openbare ruimte rond de tram kreeg een facelift. Er zijn straten en kruispunten heraangelegd, er kwamen snelheidsremmers en op heel wat plaatsen afgescheiden fietspaden. Bijna overal langs het tracé groeit er gras op de trambedding.

koning

| Koning Filip maakt een testrit met tram 9.

De aanwezige politici zijn verheugd dat de tramlijn na drie jaar werken af is. “De lijn biedt een antwoord op een echte nood en opent nieuwe perspectieven voor het noordwesten van Brussel," zegt minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) tijdens de inhuldiging. "Het project is een goed voorbeeld voor de toekomst."

De tramlijn moet een alternatief bieden voor verplaatsingen met de wagen. “We hebben één van de warmste zomers ooit achter de rug in België," zegt burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH). "Het dwingt ons stil te staan bij de uitdagingen waar wij voor staan. We moeten de manier waarop we met de planeet omgaan veranderen. De bouw van deze nieuwe tramlijn onderbouwt deze visie, en laat zien dat een ander soort stad en een ander stedelijk model mogelijk zijn."

Koning Filip

| Koning Filip zet de fonteinen van het plein aan met een druk op de rode knop

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Jette , Koekelberg , Mobiliteit , tram 9

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni