| Blue-bikes zijn nog altijd te huur in Brussel-Centraal. Maar het deelfietssysteem sloot de locatie in Brussel-Zuid in 2020 (archiefbeeld)

Kwart meer Brusselse gebruikers voor Blue-bike in 2020

SDS
© BRUZZ
07/01/2021

Deelfietssysteem Blue-Bike zag zijn aantal Brusselse leden in 2020 met maar liefst 25 procent toenemen. Die werden wellicht lid om uitstappen te maken: het aantal ritten daalde in 2020 overal in België met zowat 40 procent, maar minder tijdens weekends en de zomermaanden. Een van de vier Brusselse locaties, in Brussel-Zuid, ging in juli dicht wegens aanhoudend vandalisme.

Het aantal ritten met de bekende blauwe deelfietsen daalde vorig jaar met 38 procent ten opzichte van 2019, maakte Blue-bike woensdag bekend. In totaal waren er 172.000 ritten in 2020. Met de Blue-bikes op de Brusselse locaties werden er 4.200 ritjes gemaakt, eveneens een daling met 42 procent.

Recreatieve fietsuitjes

Voor het deelsysteem was het jaar nochtans veelbelovend gestart met een groei van 21 procent in januari en februari in vergelijking met dezelfde maanden in 2019. Vanaf de lockdown in maart kwam er een abrupt einde aan die groei. In april daalde het aantal ritten zelfs met zo'n 80 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2019, niet verwonderlijk aangezien ‘niet-essentiële’ verplaatsingen niet waren toegestaan. Zo'n 93 procent van de ritten met Blue-Bike gebeurt in combinatie met het openbaar vervoer, dat ook een terugval in gebruikers kende sinds maart.

In de zomermaanden nam het aantal ritten opnieuw toe, om in november met de tweede lockdownperiode weer af te kalven.

Net zoals Cambio bij de deelauto’s zag Blue-bike zag een verschuiving in het gebruik van zijn deelfietsen. “De daling van het aantal ritten is minder sterk tijdens de zomermaanden en weekends dan in de andere jaren”, zegt woordvoerster Claudia Offeciers aan BRUZZ. “In 2020 maakten woon-werkverplaatsingen vermoedelijk plaats voor recreatieve fietsuitstappen.”

Hoewel er fors minder ritten werden gemaakt, zag het deelsysteem het aantal leden over heel België wel met 2,3 procent toenemen, in Brussel is dat dus met maar liefst 25 procent. In totaal heeft Blue-Bike nu ruim 21.000 gebruikers.

Locatie Brussel-Zuid sluit

Er kwamen in 2020 vijf nieuwe Blue-bikelocaties bij, allemaal in Vlaanderen.

Dat de verhuurlocatie in Brussel-Zuid gesloten werd, heeft waarschijnlijk bijgedragen tot de forse daling van het aantal ritjes op Brusselse bodem. Het ontleenpunt ging afgelopen juli dicht, laat Offeciers weten. “Er was aanhoudend vandalisme, onze automaat werd een aantal keer beschadigd. Er werden ook meermaals fietsen gestolen, waardoor we besloten hebben deze verhuurlocatie tijdelijk te sluiten.”

In Brussel-Noord (24 fietsen) kun je nog altijd terecht, net als in Brussel-Luxemburg (8) en Brussel-Centraal (8). De toekomst van de locatie in Brussel-Zuid is intussen onzeker, Blue-bike beraadt er zich nog over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Blue-Bike , fietsdeelsysteem , fietsdelen , fietsdeelplatform , station Brussel-Zuid , Brussel-Zuid , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni