Lokaal taxiplatform Brixlane wil Uber vuur aan de schenen leggen

© PhotoNews

Brussel krijgt er een nieuwe taxidienst bij. Brixlane wil als lokaal verankerd platform chauffeurs weglokken bij Uber door hen meer zekerheid te bieden. Intussen laten grote internationale spelers Brussel links liggen in afwachting van een nieuw taxiplan.

Net nu er grote onzekerheid bestaat over de toekomst van de Amerikaanse vervoersdienst Uber in Brussel, doet een nieuwe speler zijn intrede. Voor de gebruiker is het systeem van Brixlane nagenoeg identiek aan Uber: via de app kunnen gebruikers snel een chauffeur oproepen, online betalen en hun chauffeur beoordelen.

“Maar het grote verschil is de zekerheid en de service die we onze chauffeurs zullen bieden,” maakt de Nederlandse oprichter Gvanni Tiney zich sterk. Zo kunnen chauffeurs die zich aansluiten bij Brixlane kiezen tussen twee systemen. Als ‘Swinger’ werk je wanneer je wil en verdien je geld per rit. Maar wie zich aansluit bij de ‘Chain’ van Brixlane, wordt deel van een collectief van chauffeurs. Zo wil Brixlane ervoor zorgen dat chauffeurs ook vakantiedagen hebben en er een klassiek werkritme van acht uur per dag en vijf dagen in de week op nahouden.

Het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is alvast op de hoogte van de komst van het nieuwe taxiplatform. “Elk initiatief dat de gedeelde mobiliteit bevordert, juichen we toe, zolang ze zich houden aan de regels die hier gelden. Ook in de gesprekken met Brixlane hebben we dat meermaals benadrukt en hebben we garanties gekregen op dat vlak,” zegt woordvoerder Mathias Dobbels. Brixlane verzekert dat elke chauffeur over een Brusselse taxivergunning zal beschikken en de nodige belastingen zal betalen. “We willen met de lokale besturen samenwerken en tonen dat we betrouwbaar zijn.”

Het taxiplatform Brixlane
© Brixlane
| Het taxiplatform Brixlane.

Zonder ongelukken rijdt Brixlane in februari uit met een bescheiden vloot van een dertigtal chauffeurs. Daarmee is het voorlopig de enige nieuwe taxiservice die zich in Brussel aandient. Grotere, internationale spelers kijken de kat nog uit de boom in afwachting van de goedkeuring van het taxiplan, klinkt het op het kabinet-Smet. Dat bestelde een nieuwe impactstudie en verwacht de conclusies nog voor de verkiezingen van mei. Het zal aan de nieuwe Brusselse regering zijn om het langverwachte taxiplan er eindelijk door te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?