Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement

| Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement

Lydia Peeters: 'Kilometerheffing onvermijdelijk, maar niet zoals Brussel die voorstelt'

EDB
© BRUZZ
24/09/2021

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) kant zich niet tegen een slimme kilometerheffing, maar vindt dat er voldoende alternatieven moeten zijn. Volgens de minister is de vraag niet of er een kilometerheffing moet komen, maar wanneer. "Maar de stadstol zoals Brussel die voorstelt, kan niet door de beugel."

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is de kilometerheffing "principieel een goed idee", laat ze vrijdag door zakenkrant De Tijd optekenen. "De vraag is dan ook niet of die er moet komen, maar wanneer," zegt ze in het interview.

Toch verzette Peeters zich tegen de Brusselse plannen voor rekeningrijden. Volgens de minister moeten er eerst voldoende alternatieven zijn. "Zolang het gaat om een slimme kilometerheffing, en geen stadstol zoals Brussel, ben ik een voorstander," klinkt het.

Een straf

"Door rekeningrijden laten we mensen op een weloverwogen manier kiezen voor hun transportmiddel. Maar de alternatieven moeten er zijn. Daarom verzet ik me voorlopig tegen de Brusselse stadstol. Voor een Vlaming die naar Brussel pendelt, zijn het openbaar vervoer, de fietspaden of de randparkings niet toereikend. Wat Brussel met de stadstol doet, is een straf voor die mensen."

Bovendien vindt de minister dat de heffing niet mag discrimineren. "Ik kom uit Limburg, dat minder goed ontsloten is door het openbaar vervoer. Je kan niet zeggen: laat die Limburgers maar in Limburg, want het wordt onbetaalbaar om naar Brussel te rijden."

Hoewel de minister aangeeft de kilometerheffing principieel een goed idee te vinden, werd daarover geen afspraak opgenomen in het regeerakkoord. "Als we rekeningrijden invoeren, moet het over heel België zijn. Maar dat zijn geen makkelijke onderhandelingen. Laat ons de gesprekken met Wallonië en Brussel openen, maar het is al bijna 2022, dus 2024 is niet haalbaar."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni