Maximumsnelheid Ring rond Brussel daalt naar 100 km/u

LG
© BRUZZ
09/12/2019
Updated: 09/12/2019 16.46u
Ook in:
nl fr

In het nieuwe klimaat- en energieplan van de Vlaamse regering staat te lezen dat de maximumsnelheid op de Brusselse Ring daalt van 120 naar 100 kilometer per uur.

De Vlaamse regering komt, zij het met vertraging, op de proppen met een klimaatplan. Volgens minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir (N-VA) is het plan 'ambitieus, haalbaar en betaalbaar'. Op het uitgewerkte plan van 350 maatregelen is het nog heel even wachten, maar verschillende vakministers lichtten maandagochtend wel al enkele concrete initiatieven toe.

Een van de opvallende maatregelen is dat de maximumsnelheid op de Brusselse ring daalt met 20 kilometer per uur, wordt gemeld op de persconferentie.

"Dit is echt een belangrijke doorbraak, waar we als voltallige regering trots op zijn", geeft Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) te kennen. "De maatregel zal niet enkel zorgen voor de verlaging van de CO2-uitstoot, maar ook voor meer verkeersveiligheid, het verminderen van fijnstof en het drukken van de verkeersdecibels. Dit is dan ook een belangrijke mijlpaal voor de leefbaarheid in de buurt van de Ring." De CO2-uitstoot zou door de maatregel verlagen met een aanzienlijke 0.13 megaton. De reductie van fijnstof is afhankelijk van een groot aantal factoren, maar er kan worden uitgegaan van een reductie van 30 procent.

De Vlaamse regering had het klimaatplan eigenlijk vorige vrijdag willen afkloppen, maar de geplande persconferentie werd toen op het laatste moment afgeblazen. Een en ander moest afgelopen weekend nog worden doorgerekend. De ministers geraakten er vanmorgen/maandagochtend dan vlot uit.

Mobiliteit is grotendeels een verantwoordelijkheid van het Gewest, maar deze beslissing heeft een uitzonderlijk grote impact op Brussel en Vlaanderen, dus kwam hij in het klimaatplan van de Vlaamse regering te staan.

Ook Brussels minister van Mobiliteit Elke Van Den Brandt (Groen) laat zich alvast op Twitter bondig maar enthousiast uit over het plan.

Daarnaast wordt in het klimaatplan de doelstelling om 35 procent minder CO2 uit te stoten tegen 2030 iets naar beneden bijgesteld. De regering hoopt de kloof de komende tien jaar te dichten, onder meer met allerhande innovaties, bijkomende federale en Europese maatregelen en winsten uit circulaire economie. Initieel was sprake van een reductie van 35 procent, maar dat bleek nog niet haalbaar.

De regering laat de doelstelling echter slechts tijdelijk los, verzekert minister-president Jan Jambon (N-VA).

Verder staat er in het klimaatplan dat ook de landbouw tegen 2030 een kwart minder CO2 mag uitstoten. Verplichte energierenovaties voor residentiële woningen komen er niet, maar de regering wil huiseigenaars daar wel toe verleiden: wie vijf jaar na aankoop van een woning energetisch renoveert, zal tot 30.000 euro kunnen lenen aan 0 procent-tarief.

Schrijnend

SP.A schiet het klimaatplan af. Parlementslid Bruno Tobback is niet onder de indruk van de plannen.

"Een tijdelijke verlaging van een doelstelling, dat bestaat niet. De kosten worden gewoon doorgeschoven", zegt hij in een reactie aan Belga. "Dat ze hier een heel weekend over moesten nadenken, is vrij schrijnend."

Bovendien is zelfs de doelstelling van -32,6 procent volgens Tobback niet haalbaar met de huidige plannen. "De maximumsnelheid op de Brusselse ring verlagen naar 100 kilometer per uur is een onzinnige maatregel. Ik denk dat je er nu nog 2 uur per dag effectief 120 per uur kunt rijden, voor de rest sta je vast."

De SP.A'er gelooft ook niet in de plannen om huiseigenaars die een energierenovatie plannen 30.000 euro te laten lenen aan 0 procent-tarief. "Wie de financiële ruimte had om te lenen, heeft dat al lang gedaan. De anderen hebben niets aan die plannen, en bovendien wonen zij vaak in de minst energie-efficiënte woningen."

Vlaams minister Demir vertrekt vandaag nog naar de VN-klimaatconferentie in Madrid. Tegen 31 december moet ons land bij de Europese Commissie een aangepast Energie- en Klimaatplan indienen. Ook het federale niveau moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent verminderen.

Bekijk de volledige reportage uit BRUZZ 24

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Politiek , maximumsnelheid , Brusselse ring , Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni