Metro 3, het nieuwe metrostation Liedt  (simulatiebeeld.)
© Beliris/MIVB | Metro 3: het nieuwe metrostation Liedts volgens een eerder simulatiebeeld.

Metro 3 op losse schroeven? Beliris schort project mogelijk op

JB
© BRUZZ
23/05/2023
Updated: 23/05/2023 15.52u

Het geplaagde Metro 3-project krijgt een nieuwe tik te incasseren: door een flinke meerkost dreigt Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, de bouw van de tunnel en stations tussen het Noordstation en Bordet op te moeten schorten. “Of het project nog een toekomst heeft, hangt af van de Brusselse regering”, aldus Beliris. De Brusselse regering reageert op haar beurt verrast. "Er is nog geen enkele beslissing genomen."

Het is de krant L’Écho die ontdekte dat Beliris, dat belast is met de ontwikkelling van het traject tussen het Noordstation en Bordet van de toekomstige metrolijn, een vacature voor een ‘begeleider veranderingsprocessen’ online had gepubliceerd.

Daarin stond te lezen dat “Beliris op dit moment wordt geconfronteerd met een noodgedwongen opschorting van een van haar grootste projecten ooit: de aanleg van metrolijn 3”, en daarom op zoek is naar iemand die de 15 à 25 medewerkers die bezig zijn met het Metro 3-project door hun mogelijke noodgedwongen professionele switch kan loodsen.

“In de loop van de komende maanden wordt bevestigd of het bij een opschorting blijft of het toch over een definitieve stopzetting gaat”, luidt de vacaturetekst verder.

‘Misverstand’

Opvallend: die jobomschrijving is intussen verwijderd. "Het ging over een misverstand tussen de betrokken diensten", zegt een woordvoerder van federaal minister Karine Lalieux (PS), die belast is met Beliris.

Volgens het kabinet van Lalieux is er op dit moment in ieder geval geen sprake van een opschorting of stopzetting.

“Er is een nota over de stand van zaken van het project aan de Brusselse regering overgemaakt, zoals vaker gebeurt. Maar de bal ligt in het kamp van de Brusselse regering.”

Offertes

Volgens een woordvoerder van Beliris liggen opgevraagde offertes die hoger bleken dan oorspronkelijk geraamd aan de oorsprong van de mogelijke opschorting.

“Er zal nu een aantal scenario’s voorgesteld worden aan de Brusselse regering over de toekomst van het project”, aldus Beliris.

De Brusselse regering reageert via het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "We zijn erg verrast. Beliris heeft ons begin deze week inderdaad de ontvangen voorstellen voorgelegd", klinkt het. "De metro blijft een belangrijk project voor de Brusselse regering. We zullen dit donderdag op regeringsniveau bekijken en bespreken. Op dit moment is nog geen enkele beslissing genomen."

Opheldering

Vanuit de oppositie vragen verschillende politici om opheldering. "Er moet duidelijkheid komen over het besluitvormingsproces dat Beliris tot deze beslissing heeft gebracht," klinkt het bij Les Engagés. "Hoe lang weet Beliris hiervan? Ze hebben de aanbiedingen sinds april. Het is nu 23 mei! Is het Beliris dat beslist of is de regering?"

Ook bij de N-VA vraagt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter zich af wat er gebeurd is sinds de Brusselse regering 279 miljoen Beliris-investeringen goedkeurde voor allerhande projectjes terwijl er geld nodig is voor metro. "Nu stopt Beliris hét metroproject. Wie beslist zoiets?"

Ook de PVDA dringt bij de Brusselse regering en Beliris aan op transparantie over de stand van zaken in dit dossier. Françoise De Smedt, PVDA-fractievoorzitter in het Brussels Parlement, vraagt de Brusselse regering om de nota van Beliris die deze beslissing rechtvaardigt, openbaar te maken.

De partij Les Engagés heeft een verzoek ingediend voor een actuadebat woensdag in het Brussels Parlement.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie