Circulatieplan Vijfhoek: de Dansaertstraat
Interactief

Minder dan de helft van de Brusselse huishoudens bezit eigen wagen

© BRUZZ
14/09/2023

45 procent van de Brusselse huishoudens rijdt met een eigen wagen rond. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Daarmee hangt Brussel sterk onder het Belgisch gemiddelde van 73 procent.

Het Brussels gemiddelde ligt met 0,57 wagen per huishouden ver onder het nationale gemiddelde van 1,06. Ten opzichte van 2021 daalt dat Brussels gemiddelde met twee procent. Vlaamse huishoudens tellen gemiddeld 1,13 wagens, Waalse 1,11.

Sint-Joost-ten-Node telt bovendien het minst aantal wagens per huishouden: slechts 0,33.

Alleenwonenden

De helft van de alleenwonenden in ons land had vorig jaar geen eigen wagen, een cijfer dat quasi gelijk is aan het jaar ervoor (-0,2 procent). Van de koppels zonder kinderen in huis heeft slechts 12,6 procent geen eigen wagen, ook een stabilisering vergeleken met 2021. 56,7 procent heeft er slechts één (-0,3 procent), 26 procent heeft er twee (+0,2 procent) en 4,8 procent heeft er drie of meer (+0,2 procent).

"Deze evolutie is in lijn met de langzame maar gestage toename sinds 2020 van het aantal auto's die de alleenwonenden en de koppels zonder inwonende kinderen bezitten”, aldus Statbel.

Bekijk hier het bezit van een personenwagen per huishouden in uw gemeente.

Week van de mobiliteit

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni