Autoloze Zondag: 'Nog veel werk om het fietsen in Brussel leuk te maken'

JP
© BRUZZ
17/09/2023
Updated: 17/09/2023 17.14u

Op 17 september organiseert Brussel voor de 23ste keer een Autoloze Zondag. BRUZZ brengt de hele dag updates van de events en activiteiten die plaatsvinden in de grootste autovrije zone van Europa.

Veertig Vlaamse steden en gemeenten maken zondag samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun straten autovrij voor de traditionele Autoloze Zondag. Dat evenement kadert in de Europese Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september.

Volg Autoloze Zondag de hele dag via BRUZZ: Onze reporter trekt door de stad en brengt verslag uit over allerlei activiteiten. Luister naar Mourad (9-13u) en Emilie (14u-18u) op BRUZZ radio of bekijk alle bijdragen in dit artikel. BRUZZ organiseert ook een mobiliteitsdebat op de brug aan de Vlaamsepoort. Kom gerust langs vanaf 13u. De opnames starten om 15u. Meer info vind je op BRUZZ.be/debat

Lees via deze link meer over wat er te doen is in de stad: van de rommelmarkt op de Vlaamsesteenweg tot een sneak preview van het nieuwe theaterseizoen van jeugdtheater BRONKS of allerlei fietsactiviteiten. Voor wie wil gaan feesten en het aanbod wil weten, zijn deze tips bijzonder handig.

10.00 uur: Politiemensen zetten Gewest af voor autoverkeer

Alle negentien Brusselse gemeenten maken de straten autovrij. Het hele gewest wordt (van 9.30 uur tot 19 uur) afgesloten en vormt zo voor een dag een van de grootste autoloze zones van Europa. Om files te voorkomen, raadt het agentschap Brussel Mobiliteit aan om tot na 19 uur te wachten om Brussel binnen te rijden. Het aanbod van de meeste metro-, tram- en buslijnen is wél sterk uitgebreid en bovendien gratis. Politiemensen zorgen ervoor dat geen auto nog binnen kan, zoals bijvoorbeeld hieronder, in Sint-Agatha-Berchem.

Politie zet de grenzen van het Gewest af, zoals de Keizer Karellaan in Sint-Agatha-Berchem. Beelden: DKLVO.

10.30 uur: Boekenverkoop Muntpunt van start

Zoals elk jaar organiseert de Nederlandstalig bibliotheek Muntpunt tijdens Autoloze Zondag een grote verkoop van boeken, cd's en dvd's. Zo maakt de bibliotheek plaats voor nieuwe materialen. De tweedehandsboekenmarkt biedt titels aan voor 2, 5 of 10 euro en is geopend van 10 tot 18 uur. BRUZZ-reporter Emilia spreekt met een bezoeker die zijn slag in het eerste half uur al geslagen heeft. Herlees ook het interview met de nieuw aangestelde directeur van Muntpunt, Roel van den Sigtenhorst.

Reporter Emilia op de boekenmarkt.

11.00 uur: Fancy Women Bike Ride van start

De Fancy Women Bike Ride ontstond in Iran, waar vrouwen in hun mooiste kleren een fietstocht maakten om zo hun plaats in de publieke ruimte op te eisen. Tijdens Autoloze Zondag vindt nu voor de tweede keer een Fancy Women Bike Ride plaats in Brussel. Volgens organisatrice Helena Vanrespaille is die tocht ook hier hard nodig. "Nog te vaak draaien mannelijke chauffeurs het raampje open om opmerkingen te maken."

Organisatrice Helena Vanrespaille legt uit waar Fancy Women Bike Ride over gaat.

11.30 uur: Fietsers en skaters genieten van autoloze straten

Op een enkele taxi of politieauto na zijn de Brusselse straten leeg. Groepjes sportieve fietsers maken gebruik van het moment door midden op de weg te fietsen. Aan het Rogierplein hebben ook skaters het autoloze asfalt ontdekt.

Fietsers en skaters maken gebruik van de autoloze Brusselse straten. Beelden: DKLVO

12.00 uur: Fietsen door de Wetstraat

Op gewone dagen is het fietspad langs de Wetstraat het drukste fietspad van de stad, maar op Autoloze Zondag verandert die naar een vierbaans fietssnelweg. Zelfs voor beginnende fietsertjes is de kust dan veilig.

De Wetstraat verandert tijdens Autoloze Zondag in een vierbaans fietssnelweg. Beelden: DKLVO

13.00 uur: Kinderen leren fietsen tijdens Autoloze Zondag

Ook verderop in de stad leren kinderen fietsen. In de normaal zo drukke Regentschapsstraat bijvoorbeeld, net als in de omgeving van het Justitiepaleis en Louiza.

13.30 uur: van alles te doen in de stad

Op de kop door de lucht fietsen in een attractie die 'Space Bikes' heet: het kan in het mobiliteitsdorp bij Louiza. Er is nog veel meer te doen, zoals skeeleren over de Louizalaan of een drankje drinken op een strandstoel bij Baljuw. Of gewoon naar mensen kijken... dat kan ook altijd. Mensen zoals de fietser op een mountainbike, met een papegaai op zijn schouder.

Attracties op en rond de Louizalaan.

14.00 uur: Langste fietsenketting vertrekt vanaf de Ninoofsepoort

De Fietsersbond, GRACQ en duizenden fietser willen samen een enorme fietslus vormen door België. Groepen fietsers vertrekken op verschillende momenten vanuit de drie gewesten voor dit 'fietsfeest'. In Brussel is het punt van vertrek de Ninoofsepoort. Anne, een van de deelneemsters, is blij dat fietsers dankzij de fietsenketting een statement maken op Autoloze Zondag. "In Brussel wordt de fietsveiligheid nog te vaak over het hoofd gezien."

Anne fietst mee met 'De langste fietsenketting' en vertelt waarom.

14.30 uur: Good Move or Bad Move - vooruitblik op het debat

Good move of bad move? Het mobiliteitsdossier laat niemand koud. BRUZZ, BX1 en Filter Café Filtré openen het debat, op de brug tussen Molenbeek en de stad Brussel. De bus staat geparkeerd op de brug aan de Vlaamsepoort, op de grens tussen Molenbeek en de stad Brussel. BRUZZ-dj iNess warmt je vanaf 13 uur op met funky muziek vanop het dak van de BRUZZ-bus. Om 15 uur starten de live opnames voor het debat, dat je vanaf woensdag op BRUZZ.be kunt herbekijken.

De BRUZZ-bus staat klaar voor het debat op de brug aan de Vlaamsepoort, op de grens tussen Molenbeek en de stad Brussel.

15.30 uur: Te paard naar de Quick

Een paar amazones beslisten tijdens Autoloze Zondag te paard de stad in te trekken. Ze hielden halt bij fastfoodrestaurant Quick aan Louiza voor een afhaalmaaltijd.

Drie amazones houden halt aan de Quick. Beelden: DKLVO

16.00 uur: Gratis hiphopfeest bij Ancienne Belgique

Ook heel wat Brusselse cultuurhuizen hebben speciaal voor Autoloze Zondag een bijzonder programma uitgestippeld. Concertzaal Ancienne Belgique is zo'n voorbeeld. Daar is deze zondagnamiddag het gratis feest 'Street Sounds: Flammes' georganiseerd, met vrouwelijke en non-binaire hiphopartiesten. Het feest betekent tegelijkertijd het startschot van het programma HIP-HOP 50, waarmee de AB het genre in de kijker zet.

16.30 uur: Fietsers nog even koning in de Flageywijk

Op Autoloze Zondag is oversteken op het Flageyplein zonder auto's een stuk overzichtelijker. Jong en oud maakt gebruik van de kans om een fietstocht te maken, in de laatste uren voordat de grenzen van het gewest opnieuw openen voor het autoverkeer.

Jong en oud op de fiets tijdens Autoloze Zondag. Beelden: DKLVO.

17.00 uur: Fietsers verbreken wereldrecord langste fietsketting niet

Om 14.00 uur was het verzamelen geblazen aan de Ninoofsepoort in Brussel, waar FRACQ en de Fietsersbond naar aanleiding van Autoloze Zondag kamp hadden opgeslagen. Bedoeling was om samen met de Brusselaars, Hallenaars en Tubekenaren de langste fietsketting ter wereld te vormen. Ondanks ruime 500 deelnemers en een gelijk vertrek in de drie steden, zijn de fietsverenigingen er niet in geslaagd het wereldrecord te verbreken.

Niet getreurd, zegt Wies Callens van de Fietsersbond aan persagentschap Belga. "We blijven ijveren voor een beter fietsbeleid in België. Er is nog een grote achterstand die weggewerkt moet worden. We zijn op de goede weg, maar er is nog veel werk voor de boeg."

562f73c1-fiets.jpg

| De fietsers vertrokken zondagnamiddag vanaf de Ninoofsepoort.

17.30 uur: In de file voor het stoplicht

Het is zo druk dat de rij met fietsers die voor het stoplicht op de Tervurenlaan wachten, eindeloos lijkt.

In de file voor het stoplicht.

Walter Derieuw

| Brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

18.00 uur: Brandweer: 'Meer interventies dan voorgaande jaren'

Tijdens de autoloze zondag op 17 september heeft de brandweer vastgesteld dat er meer medische interventies waren dan op voorgaande jaren. Het gaat in totaal om 238 interventies tussen 09.30 en 19.00 uur. Vorig jaar waren dat 188 interventies, in 2021 waren het er 255. Vooral in de namiddag gebeurden er veel ongelukken.

Op een gewone zondag - zoals die van 10 september - komt de brandweer minder vaak tussen. Het ging die dag tijdens dezelfde uren om 173 interventies. De brandweer wijst erop dat sommige mensen die normaal gesproken zelf naar het ziekenhuis zouden rijden, tijdens Autoloze Zondag gebruik moesten maken van ambulances.

18.30 uur: 'Autoloze Zondag was groot succes'

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) noemt de 23e Autoloze Zondag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een "groot succes". Daarover bericht het persagentschap Belga.

"Er gebeurden geen grote ongevallen", zei de minister ook. "Het was druk op het MIVB-net, maar dat was niet verzadigd, want er was versterking voorzien."

"Ik zou graag elke maand een Autoloze Zondag organiseren. Ik heb de burgemeesters dit al voorgesteld, te beginnen met een tweede tijdens het Irisfestival in mei. Helaas heb ik ze nog niet kunnen overtuigen. Volgend jaar proberen we het opnieuw", aldus minister Van den Brandt.

20230830 1855 MEER BRUZZ Elke Van den Brandt

| Minister Elke Van den Brandt (Groen) tijdens een dag mét autoverkeer.

Week van de mobiliteit

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni