Minder doorgangsbewijzen voor autoloze zondag

© Photonews

Dit jaar kregen 15.798 bestuurders een doorgangsbewijs om met de wagen door het gewest te rijden op autoloze zondag. In 2010 deelden de gemeenten nog 21.517 doorgangsbewijzen uit. "De populariteit van autoloze zondag groeit."

In de commissie Mobiliteit ondervraagde Brussels parlementslid Ingrid Parmentier (Ecolo) Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) over autoloze zondag. Auto's mogen dan niet door het gewest rijden, maar kunnen wel een uitzondering vragen bij de gemeente, die een doorgangsbewijs kan afleveren.

Uit de cijfers van het kabinet van de mobiliteitsminister blijkt dat steeds minder mensen zo'n doorgangsbewijs krijgen. Dit jaar deelden de 19 Brusselse gemeenten in totaal 15.798 doorgangsbewijzen uit. Het jaar ervoor waren dat er 17.877. In 2010 ging het nog om 21.517 doorgangsbewijzen.

"De populariteit van autoloze zondag groeit", zegt Pieterjan Desmet, de woordvoerder van minister Van den Brandt. "Het feit dat minder Brusselaars een uitzondering aanvragen toont wellicht aan dat ze mee willen genieten van de rust, de schone lucht en de gezelligheid die deze feestdag met zich meebrengt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?