Autoloze zondag op 17 september 2023: de Vlaamsepoort

| Autoloze zondag op 17 september 2023: de Vlaamsepoort.

Minder lawaai en luchtvervuiling op Autoloze Zondag in Brussel

© Belga
18/09/2023

De Autoloze Zondag in Brussel heeft opnieuw een positieve impact gehad op de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast verminderd. Dat zegt de Brusselse overheidsdienst Leefmilieu Brussel maandag.

De luchtkwaliteit was veel beter, "met een aanzienlijke daling van de concentraties van verschillende schadelijke stoffen", vooral op de plaatsen in de stad waar het verkeer normaal het drukst is, zegt Leefmilieu Brussel in het persbericht.

Op de 23ste Autoloze Zondag zakten de concentraties stikstofmonoxide en -dioxide met "respectievelijk 95 en 77 procent in vergelijking met een normale zondag" op de Regentlaan. "Een daling die nog groter is als we die vergelijken met een gemiddelde weekdag", zegt woordvoerder Pascale Hourman.

Wat lawaaioverlast betreft, was er een "sterke daling van het achtergrondgeluid in de verschillende meetstations in de buurt van wegen". Zo zou de geluidsbelasting nabij autosnelweg E40 in Sint-Lambrechts-Woluwe verminderd zijn met 99 procent tegenover de zondag ervoor.

Leefmilieu Brussel grijpt de Autoloze Zondag aan om te benadrukken hoe vervuilend het wegverkeer is - met alle gevolgen vandien voor de gezondheid - en wat de positieve gevolgen zijn voor de luchtkwaliteit en de geluidsniveaus als we het zonder doen.

"Het doel is om de vervuilende uitstoot te verminderen, vooral van stikstofdioxide, dat onder meer afkomstig is van transport. In de periode 2019-2022 daalde de jaarconcentratie gemiddeld met 10 procent. De evolutie is dus positief, maar er is nog een lange weg te gaan", zegt de woordvoerder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni