MIVB neemt eerste nieuw metrostel in ontvangst

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 13 juli 2020
Updated: 13-07-2020 - 17:45

De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB heeft maandag op haar site in Haren het eerste gloednieuwe M7-metrostel in ontvangst genomen. Het toestel zal nu uitvoerig worden getest om dan begin 2021 ingezet te worden. De MIVB heeft in totaal 43 van deze nieuwe metrostellen besteld.

Het laatste compartiment van het gloednieuwe metrostel van de Spaanse metrobouwer CAF (Construcciones y Auxiliar Ferrocarriles) werd in aanwezigheid van de Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt en MIVB-CEO Brieuc de Meeûs van de vrachtwagen op het testspoor gerold.

Het nieuwe metrostel wordt in Haren aan de eerste tests onderworpen op vlak van prestaties en signalisaties. Tegen eind augustus wordt het metrostel verplaatst naar de metroremise Delta in Oudergem en volgen tests, zonder reizigers, op het MIVB-net. Deze zullen een drietal maanden duren en leggen de focus op onder meer de afmetingen van het metrostel, de comptabiliteit of het respecteren van de rijsnelheid. Als alle testen goed gaan, kunnen de reizigers tegen begin 2021 voor het eerst op het nieuwe M7-metrostel stappen.

Toekomst

Het nieuwe metrostel zal op lijnen 1 en 5 rijden en zorgt ervoor dat andere toestellen vrijkomen om op lijnen 2 en 6 te rijden. "Met deze nieuwe voertuigen kunnen we de frequentie en het aantal reizigers per metro aanzienlijk verhogen," aldus minister Van den Brandt.

Het raamakkoord met CAF werd gesloten voor een looptijd van 12 jaar en omvat naast de 43 toestellen ook bijhorend uitrustingen zoals vervangstukken of een simulator. De eerste 22 metro's worden tussen juli 2020 en het derde trimester van 2022 geleverd. De leveringsdatum van de overige 21 toestellen moet nog worden vastgelegd.

Nieuwe metro CAF
© MD/BRUZZ
| BRUZZ trok eerder al met de MIVB en minister Pascal Smet naar het Spaanse Baskenland om de nieuwe metrostellen te ontdekken.
20200713_ElkeVandenBrandt_BrieucDeMeeus_MIVB_metro_Photonews
© Photonews
| Minister Elke Van den Brandt en CEO Brieuc de Meeûs (MIVB) tijdens de voorstelling van het eerste M7 metrostel in Haren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?