MIVB werft buschauffeurs aan met simulatiespel

© KVDP/BRUZZ
| Hoe sneller je de gevraagde handelingen uitvoert, hoe meer punten je verdient.

De MIVB hoopt dit jaar nog vijftig bestuurders aan te werven. Vooral de zoektocht naar buschauffeurs loopt stroef. Daarom ontwikkelde de MIVB een smartphonegame dat kennis laat maken met het beroep. Met ‘SimBus’ stuur je zelf een stadsbus door de Brusselse straten.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij vulde zo’n 700 van de 840 vacatures in 2019 al in. Tegen het einde van het jaar wil de MIVB nog een vijftigtal chauffeurs aanwerven, onder wie dertig busbestuurders. Ook voor volgend jaar gaat de MIVB op zoek naar nog eens 500 bus- en tramchauffeurs.

Groeiende vraag naar openbaar vervoer

Die aanwervingen zijn broodnodig om tegemoet te komen aan de verhoogde frequenties op het net. Het openbaar vervoer blijft namelijk groeien in de hoofdstad. De MIVB-vloot krijgt er ook enkele nieuwe voertuigen bij en er is ook een nieuw busplan. “Er is daardoor veel druk om buschauffeurs te vinden”, legt Johan Claes van MIVB uit.

Om nieuwe bestuurders aan te trekken, ontwikkelde de MIVB een eigen ludiek smartphonegame. Het idee voor ‘SimBus’ kwam van een werknemer. De bedoeling van het spel is om een bus veilig en wel door de Brusselse straten te sturen. Je moet remmen voor overstekende voetgangers, stoppen aan bushaltes en opletten voor fietsers in de achteruitkijkspiegel.

Veilig en op tijd arriveren

De gebruiker volgt een traject van buslijnen 71, 36 of 12, die elk een andere moeilijkheidsgraad hebben. Voor wie in de fout gaat of de handelingen niet binnen de tijd uitvoert, is het ‘game over’. Als je de eindhalte op tijd haalt, krijg je een score. Als die goed genoeg is, word je doorverwezen naar de vacatures van de MIVB.

“De bedoeling van de rijsimulator is om mensen aan te trekken die misschien niet aan deze job dachten”, zo vertelt Johan Claes. “En we tonen ook dat werken als buschauffeur niet zo gemakkelijk is als het misschien wel lijkt. Onze chauffeurs zijn heel verdienstelijk. Het zijn echte genieën op de baan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?